NIEUWSOVERZICHT

Iedereen verdient de beste zorg en een spoedig herstel. Complexe wonden en doorliggen staan dat herstel in de weg en verminderen het welzijn van cliënten. Daarom biedt Q Care wond- en decubituszorg van de allerhoogste kwaliteit. Onafhankelijk, gecertificeerd en volledig vergoed.

Voorkom het ontstaan van decubitus

Het ontstaan van decubitus?

Decubitus ontstaat door langdurige druk op de huid, soms in combinatie met schuifkrachten. Decubitus ontstaat meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, zoals de stuit, hielen, ellebogen, oren en het achterhoofd. Op deze plekken zijn druk- en schuifkrachten het sterkst. Een doorligwond komt vooral voor bij iemand die langdurig ligt (bedlegerig) of zit. Bedlegerigheid is de toestand waarbij een persoon niet meer op eigen kracht op kan staan en noodgedwongen in bed moet blijven liggen. Dit kan komen door een ernstige ziekte of de gevolgen daarvan, zoals b.v. bij een dwarslaesie of spina bifida.

Samen de strijd aan gaan tegen decubituswonden? We geven u graag meer uitleg over het ontstaan van decubitus. Q Care heeft de kennis en middelen is huis om uw organisatie bij te staan bij kwalitatieve wond- en decubituszorg. Zo verlichten we samen de druk op de zorg en garanderen we de juiste aandacht en kwaliteit voor mensen met decubitus.

Waarom tijdig een kleine wond verzorgen?

Bij langdurig lage druk op de huid kan aldecubitus ontstaan.Het onderliggend weefsel krijgt door de aanhoudende druk onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen binnen, waardoor de huid afsterft. kleine decubituswonden lopen het risico om zich in zeer korte tijd tot zeer grote en diepe wonden te ontwikkelen, die vervolgens erg veel tijd nodig hebben om te genezen. Wanneer hetpreventiefen tijdig gesignaleerd en goed verzorgd wordt, kan een ernstige wond voorkomen worden.

Hoe voorkomt u het ontstaan van decubitus?

In sommige gevallen lukt het niet altijd omdecubitus te voorkomen.Decubitus (doorliggen) kan ontstaan door drukverschillen en schuifkracht, soms in combinatie met voedingsproblemen, en begint vaak als een rode, niet-wegdrukbare plek op de huid. Het eerste wat u ziet, is een rode plek die na enkele seconden niet uit zichzelf verdwijnt. Bij het drukken op een rode plek wordt de huid normaal gesproken lichter van kleur. Wanneer de huid echter rood blijft, noemen we ditniet wegdrukbare roodheid.Dit kan duiden opdecubitus categorie 1.Dit gaat soms gepaard met voelbaar harder, zachter, warmer of kouder aanvoelen van het weefsel ten opzichte van de aangrenzende huid. Bij een donkere huid is de kleurverandering soms moeilijk te observeren. Wanneer dit niet tijdig wordt gesignaleerd of wanneer er geen adequate zorg wordt verleend kan deze rode plek zich gaan ontwikkelen in een blaar, ontvelling of zelfs een ernstige wond. Daarom is het belangrijk om te weten dat door langdurige druk op één plaats doorliggen kan ontstaan door:

 • Een gebrek aan beweging (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
 • Een slechte doorbloeding;
 • Onvoldoende eten of drinken;
 • Een hogere leeftijd (de huid wordt dunner en kwetsbaarder);
 • Een vochtige huid (bijvoorbeeld door incontinentie).
 • Slechtere algehele conditie;
 • Sensoriële beperking;
 • Al aanwezige decubitus.

Wat zijn de decubitus categorieën?

Hoe ontstaat decubitus? De officiële definitie van decubitus luidt: een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel door aanhoudende drukkrachten of druk in samenhang met schuifkrachten. Om de ernst van decubitus te bepalen, worden de wonden ingedeeld in verschillende categorieën. We kunnen vaststellen of het om een oppervlakkige wond of een diepe doorligplek gaat.

• Categorie 1:
Niet-wegdrukbare roodheid bij een intacte huid. Wanneer de huid wordt ingedrukt en vervolgens losgelaten, wordt de huid niet wit. Ondanks de druk blijft de huid rood. Dit kan middels een doorzichtig glaasje of decubituslens worden aangetoond.
• Categorie 2:
Ontvelling of blaarvorming van de huid. Een deel van de dermis is kapot, waardoor een oppervlakkige wond zichtbaar is met een rode of roze wondbodem zonder beslag. Ook kan er een open of intacte blaar, gevuld met vocht of bloed, zichtbaar zijn.
• Categorie 3:
De volledige huidlaag is aangetast en er is een wond waarbij onderliggend vetweefsel zichtbaar kan zijn. Soms is er wondbeslag of necrose aanwezig en er kan sprake zijn van ondermijning of tunneling. Spieren, pezen en bot zijn niet zichtbaar.
• Categorie 4:
Zowel de huid als het onderliggende weefsel, pezen, spieren en bot zijn aangetast. Er kan wondbeslag of necrose aanwezig zijn en er kan eveneens sprake zijn van ondermijning of tunneling.
• Categorie ondefinieerbaar of depth unknown: 
Er is sprake van verlies van een volledige weefsellaag met onbekende diepte. Het is duidelijk een decubituswond, maar het is onduidelijk hoe diep de weefselschade is.
• Suspected deep tissue injury: 
De huid is donderrood, paars of bruin verkleurd en is soms bedekt met een blaar. Het is duidelijk dat de weefselschade dieper is.
• Unstageable: 
Er is sprake van een volledig huiddikte-defect, waarbij de huid is bedekt door beslag of necrose. Hierdoor is de diepte niet te bepalen.


Preventieve maatregelen om het ontstaan van decubitus tegen te gaan?

Wat is belangrijk om te weten om het ontstaan van decubitus tegen te gaan? Neem in eerste instantie contact op met uw zorgverlener of zorginstelling voor het nodige advies en de juiste informatie. Bij het voorkomen van decubitus is eenactieve rolvan groot belang. Snel schakelen en een spoedige behandeling gaan het ontstaan van (ernstige) doorligwonden tegen. Ziet u een decubituswond aan het huidoppervlak? Wees u er dan van bewust dat er onderliggend al uitgebreide weefselschade of -versterf kan zijn. De snelheid en de ernst waarmee weefselversterf optreedt, is afhankelijk van de tijdsduur en de belasting. Zowel een zware belasting in een korte periode als een lichte belasting in een lange periode kunnen tot schade leiden.

De meeste maatregelen zijn bedoeld om druk te verminderen of helemaal te voorkomen. Druk is immers de grootste oorzaak van het ontstaan van decubitus. Zorg ervaar dat de persoon met decubitus regelmatig van houding wisselt, zodat dedrukpunten ontlast worden.Dit gebeurt de hele dag door. Zowel bij een patiënt die zit, ligt of zelfs staat. Decubitus ontstaat voornamelijk bij patiënten die beperkt zijn in hun activiteit, bewustzijn of mobiliteit en daardoor verminderd in staat zijn om van houding te wisselen. Wat zijn preventieve maatregelen voor decubitus?

 • Verander regelmatig van houding;
 • Zorg voor een goed anti-decubitusmatras dat extra druk op risicoplekken voorkomt;
 • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag, en zorg daarbij voor een goede lichamelijke hygiëne;
 • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
 • Zorg voor een gladde onderlaag (kreukvrij), en draag schoenen die uw voeten beschermen;
 • Controleer of risicoplekken pijnlijk zijn;
 • Schakel uw zorgverlener of thuiszorgorganisatie in voor informatie en advies;
 • Behandeling decubitus overlaten aan zorgprofessionals met kennis van wondzorg.

Wat te gebruiken bij decubitus?

Het inzetten van anti-decubitus hulpmiddelen gebeurt bij Q Care altijd functioneel, passend bij de zorgsituatie van de cliënt. Op deze manier zorgen wij ervoor dat een doorligwond optimaal kan genezen. Onze decubitusverpleegkundigen beschikken over ruime kennis van verschillende anti-decubitus hulpmiddelen. Hierdoor zijn zij in staat om bijvoorbeeld een AD-matrasmerkonafhankelijkenfunctioneelin te zetten, afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt. De zorg rondom het bed, de gewenste maatvoering van het AD-matras, lengte, gewicht en de ernst van de doorligwond bepalen welke hulpmiddelen geschikt zijn.

Hoe werkt een anti-decubitus matras?

Er zijn verschillende typen anti-decubitus matrassen diepreventiefkunnen worden ingezet en bij reeds ontstane decubitus kunnen verlichten engenezing bevorderen!Q Care levert onder andere een grote diversiteit aan AD-matrassen, zit- hoofd- en oorkussens, en hielbeschermers. Op basis van ons advies bepalen wij samen welk systeem geschikt is voor uw doorligwond. Druk reducerende hulpmiddelen, ook wel bekend als AD-hulpmiddelen, zijn speciale matrassen en kussens die drukkrachten op het lichaam van de patiënt verminderen. Andere belangrijke eigenschappen zijn onder andere het ademend vermogen en het bieden van een goede ondersteuning. AD-hulpmiddelen worden ingedeeld in actieve en reactieve systemen.

 • Actieve systemenhebben een elektrisch aangedreven luchtpomp die luchtcellen in het matras afwisselend opblaast en leeg laat lopen.
 • Reactieve systemenzijn gemaakt van speciale typen schuim die zich naar het lichaam van de patiënt vormen.

Wij werken op basis van een zorgvuldig samengestelde dienstverlening, ingericht naar de behoefte van zowel de cliënt als van de zorginstelling. We indiceren, leveren en installeren waar nodig binnen 24-uur en zijn telefonisch 24/7 bereikbaar! Wij nemen graag de tijd om de installatie van het AD-matras te verzorgen. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het gebruik.

Wordt een AD-hulpmiddel vergoed?

Een anti-decubitus matras/ of zitkussen wordt vergoed uit debasisverzekering.U komt in aanmerking voor vergoeding als u een doorligwond heeft of het risico loopt decubitus te ontwikkelen. Wij gaan direct aan de slag als u of uw zorgverlener een aanvraag doet bij Q Care. We ontzorgen u hierbij volledig! We hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst om te mogen leveren en kunnen door onze landelijke dekking overal in Nederland decubituszorg verlenen. Dus ook bij u in de buurt! Neem vandaag nog contact met ons op en ervaar onze jarenlange ervaring.

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naastgespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care wond- en decubituszorg uw professionele partner. Alsfamiliebedrijfzorgen wij voor hetoptimaal welzijnvan mensen die te […]

Lees verder

Een AD-matras tegen doorliggen

Doorliggen voorkomen Dé landelijke specialist in totale wond- en decubituszorg Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitusverpleegkundigen indiceren, behandelen en monitoren (doorlig)wonden. Ook levert Q Care anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners […]

Lees verder

Samenwerking met de ergotherapeut

Ergotherapie bij decubitus is zorg op maat Wist u dat er jaarlijks zo’n 400.000 Nederlanders te maken hebben met complexe wonden? Hierbij kun je denken aan ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus ook wel doorligwonden genoemd. Tegenwoordig krijgen ergotherapeuten steeds vaker […]

Lees verder

STOP! Decubitus Dag

Internationale STOP Decubitus Dag Elk jaar in november is het Internationale STOP Decubitus Dag (STOP Pressure Ulcer Day). Wereldwijd geven zorginstellingen, organisaties en media uit alle hoeken van de wereld aandacht aan de preventie van decubitus. Om zo aandacht te blijven vragen voor deze medische aandoening. Wij doen hier graag aan mee! Ondanks het alsmaar […]

Lees verder

Aanvulling commercieel team

Maak kennis met Erika Leusink-Kragt Samen met onze klanten de beste zorg verlenen voor hun bewoners. Dat is de kern van onze dienstverlening! Dit betekent dat we met onze klanten meedenken, zorgpersoneel opleiden en al bij de preventieve fase betrokken zijn. De afgelopen maand hebben wij ons commerciële team uitgebreid. Maak kennis met Erika Leusink-Kragt – Key Accountmanager voor […]

Lees verder

Voorkom het ontstaan van decubitus

Het ontstaan van decubitus? Decubitus ontstaat door langdurige druk op de huid, soms in combinatie met schuifkrachten. Decubitus ontstaat meestal ter hoogte van een botuitsteeksel, zoals de stuit, hielen, ellebogen, oren en het achterhoofd. Op deze plekken zijn druk- en schuifkrachten het sterkst. Een doorligwond komt vooral voor bij iemand die langdurig ligt (bedlegerig) of […]

Lees verder

Instructie Q Care decubituslens

Welke voordelen heeft een decubituslens? Decubitus is het medische woord voor doorliggen.Decubitusis een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk op de huidlaag en zuurstoftekort van het weefsel op een bepaalde plek van de huid. Iedereen die door ziekte langdurig ziek is en onvoldoende beweegt kan doorligplekken krijgen. De reden hiervoor is […]

Lees verder

Waarom decubitus preventie onze kracht is?

Kwalitatief ontzorgen op het gebied van decubitus preventie! Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus, ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet adequaat en professioneel worden behandeld kan dit zeer pijnlijk […]

Lees verder