NIEUWS

Op zoek naar dé beste hulpmiddelen en decubituszorg? Q Care heeft jarenlange ervaring in het juist inzetten van anti-decubitus hulpmiddelen en preventie op maat!

Voorkom het ontstaan van decubitus

Het ontstaan van decubitus?

Decubitus ontstaat door langdurige druk- en schuifkrachten op de huid. Decubitus komt meestal voor ter hoogte van een botuitsteeksel, zoals de stuit, hielen, ellebogen, oren en het achterhoofd. Op deze plekken zijn druk- en schuifkrachten het sterkst. Een doorligwond komt vooral voor bij iemand die langdurig ligt of zit. Bedlegerigheid is de toestand waarbij een persoon niet meer op eigen kracht kan opstaan en noodgedwongen in bed moet blijven liggen. Door een ernstige ziekte of de gevolgen daarvan, zoals b.v. bij een dwarslaesie of spina bifida.

Meer te weten komen over het ontstaan van decubitus? Q Care heeft de kennis en middelen is huis om uw organisatie bij te staan bij kwalitatieve decubituszorg in combinatie met dé beste medische hulpmiddelen. Zo verlichten we samen de druk op de zorg en garanderen we de juiste aandacht en kwaliteit voor mensen met decubitus.

Waarom tijdig een kleine wond verzorgen?

Bij langdurig lage druk op de huid kan aldecubitus ontstaan.Het onderliggend weefsel krijgt door de aanhoudende druk onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen binnen, waardoor de huid afsterft. kleine decubituswonden lopen het risico om zich in zeer korte tijd tot zeer grote en diepe wonden te ontwikkelen, die vervolgens erg veel tijd nodig hebben om te genezen. Wanneer hetpreventiefen tijdig gesignaleerd en goed verzorgd wordt, kan een ernstige wond voorkomen worden.

Hoe snel kan decubitus ontstaan?

De snelheid waarmee decubitus ontstaat is afhankelijk van factoren zoals de algehele gezondheidstoestand van de persoon, conditie van de huid en de mate van druk op risicoplekken. In sommige gevallen kan decubitus zich binnen enkele uren tot enkele dagen al ontwikkelen als er geen maatregelen worden genomen om de druk te verlichten. Bij twijfel over decubitus is het raadzaam om onmiddellijk medisch advies in te winnen om ernstige complicaties te voorkomen.

Hoe voorkomt u het ontstaan van decubitus?

In sommige gevallen lukt het niet altijd omdecubitus te voorkomen.Decubitus (doorliggen) kan ontstaan door drukverschillen en schuifkracht, soms in combinatie met voedingsproblemen. Het eerste wat u ziet, is een rode plek die na enkele seconden niet uit zichzelf verdwijnt. Bij het drukken op een rode plek wordt de huid normaal gesproken lichter van kleur. Wanneer de huid echter rood blijft, noemen we ditniet wegdrukbare roodheid.Dit kan duiden opdecubitus categorie 1.Dit gaat gepaard met het voelbaar harder, zachter, warmer of kouder aanvoelen van het weefsel ten opzichte van de aangrenzende huid. Bij een donkere huid is de kleurverandering moeilijker te observeren. Wanneer dit niet tijdig wordt gesignaleerd of wanneer er geen adequate zorg wordt verleend kan deze rode plek zich gaan ontwikkelen in een blaar, ontvelling of zelfs een ernstige wond. Daarom is het belangrijk om te weten dat door langdurige druk op één plaats doorliggen kan ontstaan door:

  • Een gebrek aan beweging (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
  • Een slechte doorbloeding;
  • Onvoldoende eten of drinken;
  • Een hogere leeftijd (de huid wordt dunner en kwetsbaarder);
  • Een vochtige huid (bijvoorbeeld door incontinentie).
  • Slechtere algehele conditie;
  • Sensoriële beperking;
  • Al aanwezige decubitus.

Wat zijn de decubitus categorieën?

Hoe ontstaat decubitus? De officiële definitie van decubitus luidt: een beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel door aanhoudende drukkrachten of druk in samenhang met schuifkrachten. Om de ernst van decubitus te bepalen, worden de wonden ingedeeld in verschillende categorieën. We kunnen vaststellen of het om een oppervlakkige wond of een diepe doorligplek gaat.

• Decubitus categorie 1:
Niet-wegdrukbare roodheid bij een intacte huid. Wanneer de huid wordt ingedrukt en vervolgens losgelaten, wordt de huid niet wit. Ondanks de druk blijft de huid rood. Dit kan middels een doorzichtig glaasje of decubituslens worden aangetoond.
• Decubitus categorie 2:
Ontvelling of blaarvorming van de huid. Een deel van de dermis is kapot, waardoor een oppervlakkige wond zichtbaar is met een rode of roze wondbodem zonder beslag. Ook kan er een open of intacte blaar, gevuld met vocht of bloed, zichtbaar zijn.
• Decubitus categorie 3:
De volledige huidlaag is aangetast en er is een wond waarbij onderliggend vetweefsel zichtbaar kan zijn. Soms is er wondbeslag of necrose aanwezig en er kan sprake zijn van ondermijning of tunneling. Spieren, pezen en bot zijn niet zichtbaar.
• Decubitus categorie 4:
Zowel de huid als het onderliggende weefsel, pezen, spieren en bot zijn aangetast. Er kan wondbeslag of necrose aanwezig zijn en er kan eveneens sprake zijn van ondermijning of tunneling.
• Decubitus categorie ondefinieerbaar of depth unknown: 
Er is sprake van verlies van een volledige weefsellaag met onbekende diepte. Het is duidelijk een decubituswond, maar het is onduidelijk hoe diep de weefselschade is.
• Suspected deep tissue injury: 
De huid is donderrood, paars of bruin verkleurd en is soms bedekt met een blaar. Het is duidelijk dat de weefselschade dieper is.
• Unstageable: 
Er is sprake van een volledig huiddikte-defect, waarbij de huid is bedekt door beslag of necrose. Hierdoor is de diepte niet te bepalen.


Preventieve maatregelen om decubitus tegen te gaan?

Wat is belangrijk om te weten om het ontstaan van decubitus tegen te gaan? Neem in eerste instantie contact op met uw zorgverlener of zorginstelling voor het nodige advies en de juiste informatie. Snel schakelen en een spoedige behandeling gaan het ontstaan van (ernstige) doorligwonden tegen. Ziet u een decubituswond aan het huidoppervlak? Wees er dan van bewust dat er onderliggend al uitgebreide weefselschade kan zijn. De snelheid en de ernst waarmee weefselversterf optreedt, is afhankelijk van de tijdsduur en de belasting. Zowel een zware belasting in een korte periode als een lichte belasting in een lange periode kunnen tot schade leiden.

De meeste maatregelen zijn bedoeld om druk te verminderen of helemaal te voorkomen. Druk is immers de grootste oorzaak van het ontstaan van decubitus. Zorg ervaar dat de persoon met decubitus regelmatig van houding wisselt, zodat dedrukpunten ontlast worden.Dit gebeurt de hele dag door. Zowel bij een patiënt die zit, ligt of zelfs staat. Decubitus ontstaat voornamelijk bij patiënten die beperkt zijn in hun activiteit, bewustzijn of mobiliteit en daardoor verminderd in staat zijn om van houding te wisselen. Wat zijn preventieve maatregelen voor decubitus?

  • Verander regelmatig van houding;
  • Zorg voor een goed anti-decubitus matras dat extra druk op risicoplekken voorkomt;
  • Inspecteer de huid minimaal één keer per dag, en zorg daarbij voor een goede lichamelijke hygiëne;
  • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
  • Zorg voor een gladde onderlaag (kreukvrij), en draag schoenen die uw voeten beschermen;
  • Controleer of risicoplekken pijnlijk zijn;
  • Schakel uw zorgverlener of thuiszorgorganisatie in voor informatie en advies;
  • Behandeling decubitus overlaten aan zorgprofessionals met kennis van wondzorg.

Wat te gebruiken bij decubitus?

Het inzetten van anti-decubitus hulpmiddelen gebeurt bij Q Care altijd functioneel, passend bij de zorgsituatie van de cliënt. Op deze manier zorgen wij ervoor dat een doorligwond optimaal kan genezen. Onze eigen decubitus verpleegkundigen beschikken over ruime kennis van verschillende anti-decubitus hulpmiddelen. Hierdoor zijn zij in staat om een matras functioneel in te zetten, afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt. De zorg rondom het bed, de gewenste maatvoering van het anti-decubitus matras, lengte, gewicht en de ernst van de doorligwond bepalen welke hulpmiddelen geschikt zijn.

Hoe werkt een anti-decubitus matras?

Er zijn verschillende typen anti-decubitus matrassen diepreventiefkunnen worden ingezet en bij reeds ontstane decubitus kunnen verlichten en genezing bevorderen! Q Care levert AD-matrassen, zit- hoofd-oorkussens en hielbeschermers. Anti-decubitus hulpmiddelen, zijn speciale matrassen en kussens die druk- en schuifkrachten op het lichaam verminderen. Andere eigenschappen zijn o.a. het ademend vermogen en het bieden van de juiste ondersteuning. AD-hulpmiddelen worden ingedeeld in actieve en reactieve systemen.Actieve systemenhebben een elektrisch aangedreven luchtpomp die luchtcellen in het matras afwisselend opblazen en leeg laten lopen.Reactieve systemenzijn gemaakt van speciale typen schuim die zich naar het lichaam van de patiënt vormen.

Wordt een AD-hulpmiddel vergoed?

Een AD-matras of zitkussen wordt vergoed uit debasisverzekering.U komt in aanmerking voor vergoeding als u een doorligwond heeft of het risico loopt decubitus te ontwikkelen. Wij gaan direct aan de slag als u of uw zorgverlener een aanvraag doet bij Q Care. We ontzorgen u hierbij volledig! We hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst om te mogen leveren en kunnen door onze landelijke dekking overal in Nederland decubituszorg verlenen. Dus ook bij u in de buurt! Neem vandaag nog contact met ons op!

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naastgespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care uw professionele partner. Alsfamiliebedrijfzorgen wij voor hetoptimaal welzijnvan mensen die te maken hebben met […]

Lees verder

Een AD-matras tegen doorliggen

Hoe wij doorliggen voorkomen? Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitus verpleegkundigen leveren, indiceren en monitoren doorligwonden. Ook leveren wij anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voorpreventieenbehandelingvan complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners in zorginstellingen. Roderick Vermeer startte in 2018 bij het bedrijf […]

Lees verder

Aanvulling commercieel team

Maak kennis met Erika Leusink-Kragt Samen met onze klanten de beste zorg verlenen voor hun bewoners. Dat is de kern van onze dienstverlening! Dit betekent dat we met onze klanten meedenken, zorgpersoneel opleiden en al bij de preventieve fase betrokken zijn. De afgelopen maand hebben wij ons commerciële team uitgebreid. Maak kennis met Erika Leusink-Kragt – Key Accountmanager voor […]

Lees verder

Voorkom het ontstaan van decubitus

Het ontstaan van decubitus? Decubitus ontstaat door langdurige druk- en schuifkrachten op de huid. Decubitus komt meestal voor ter hoogte van een botuitsteeksel, zoals de stuit, hielen, ellebogen, oren en het achterhoofd. Op deze plekken zijn druk- en schuifkrachten het sterkst. Een doorligwond komt vooral voor bij iemand die langdurig ligt of zit. Bedlegerigheid is de […]

Lees verder

Instructie Q Care decubituslens

Decubituslens als preventief hulpmiddel! Decubitus (doorliggen) is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk op de huidlaag en zuurstoftekort van het weefsel op de huid. Iedereen die bedlegerig is en onvoldoende beweegt kan doorligplekken krijgen. De reden hiervoor is dat er druk- en schuifkrachten op de huid kunnen ontstaan als er […]

Lees verder

Waarom is decubitus preventie onze kracht?

Ontzorgen op het gebied van decubitus preventie! Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel oudere mensen last van decubitus, ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet professioneel worden behandeld kan dit zeer pijnlijk en levensbedreigend […]

Lees verder

Green Deal 3.0

Green Deal 3.0, samen werken aan duurzame zorg Duurzame zorg voor een gezonde toekomst! Roderick Vermeer heeft namens Q Care wond- en decubituszorg zijn handtekening gezet onder de Green Deal 3.0. Met de Green Deal, ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’ ondersteunen we dit landelijke initiatief om de gezondheidszorg verder te verduurzamen door o.a. de CO2-uitstoot […]

Lees verder

Analyseren & vergelijken van data

Preventief werken op basis van data Bij Q Care doen we er alles aan om het leven van onze cliënten een stukje aangenamer te maken. We bieden goede zorg, in samenwerking met onze zorgpartners, om zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Q Care verzameld al ruim 20 jaar uitgebreid data over onze patiënten in […]

Lees verder