Q CARE ACADEMIE

De Q Care Academie biedt specialistische trainingen voor zorgprofessionals. Ons doel is om de wond- en decubituszorg in Nederland te verbeteren. Via de academie delen onze verpleegkundigen hun kennis over complexe wonden, decubitus (doorliggen) en de behandeling daarvan.

Gratis AD-producttraining

Decubitus is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk- of schuifkrachten. Onze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in het behandelen en voorkomen van doorligwonden. Dit doen ze o.a. door op een juiste manier AD-hulpmiddelen in te zetten. Wij begrijpen als geen ander dat deze kennis niet altijd aanwezig is. Daarom adviseren onze specialisten u graag tijdens onze gratis AD-producttraining.

Waarom een AD-producttraining van pas komt? De inzet van hulpmiddelen betaalt zich op vele manieren terug. Zo zorgen anti-decubitus hulpmiddelen voor een sneller herstel, en kan een patiënt langer thuis blijven wonen. Gevolgkosten op het gebied van wondverbandmaterialen, behandelingen en nazorg blijken vele malen minder te zijn bij passende (preventieve) decubituszorg. Op deze manier houden we samen de zorg betaalbaar. Welke hulpmiddelen gaan we behandelen?

Basismatras (traagschuim)

Als we het hebben over reactieve AD-systemen dan vallen daar traagschuimmatrassen onder. Een traagschuimmatras is vaak gemaakt van koudschuim en traagschuim. Koudschuim wordt gebruikt voor de onderlaag en biedt stevigheid aan het matras. Koudschuim keert vrijwel meteen in zijn oude vorm terug als de druk wordt opgeheven. De toplaag is vaak gemaakt van traagschuim. Traagschuim vormt zich, beter dan koudschuim, naar de contouren van de patiënt en laat de persoon er wat in wegzinken. Hierdoor wordt het contactoppervlak met het lichaam vergroot.

Low Care

Er bestaan ook reactieve matrassen (low care) die gevuld zijn met luchtcellen. Soms zijn deze gehuld in een ombouw van schuim. Daarnaast zijn er ook hybride varianten die met een pomp aangedreven kunnen worden. De drukverlagende werking is afhankelijk van het type statisch matras. Sommige varianten hebben een preventieve werking, maar andere kunnen ook bij de behandeling van decubitus ingezet worden.

High Care

Actieve anti-decubitus matrassen zijn vele malen effectiever in het verminderen van druk- en schuifkrachten dan reactieve anti-decubitus matrassen. Zij kunnen worden ingezet ter preventie bij hoog risicopatiënten of bij patiënten met decubitus categorie 2 wonden of hoger. Een anti-decubitus matras met een actieve ondersteuning wordt ook wel luchtwissel of wisseldrukmatras genoemd. Deze matrassen herverdelen de druk van het lichaam op het matras.

Actieve systemen (high care) hebben een elektrisch aangedreven luchtpomp. Binnen in het matras zitten luchtcellen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. De pomp blaast continu lucht in afwisselende luchtbanen in het matras en laat diezelfde luchtbanen ook weer afwisselend leeglopen. Het lichaam komt daardoor steeds met andere delen van het matras in aanraking. Alleen bij het hoofdeinde van het matras blijft de druk constant en blijven de luchtcellen altijd in dezelfde houding staan.

Low Air Loss

Een aparte vermelding verdient het zogenaamde Low Air Loss-systeem. Dit tevens uit luchtcellen bestaande anti-decubitus matras werkt anders dan een (high care) luchtwisselmatras. Het Low Air Loss matras is een matras met aaneengeschakelde luchtcellen. De luchtcellen bevatten minuscule gaatjes in de luchtcelwanden, die de aangevoerde lucht hier doorheen uitblazen. De lucht die door het matras ontsnapt, ondersteunt de beheersing van de temperatuur en de vochtigheidsgraad van de huid. De inzet van een Low Air Loss-systeem is met name te overwegen als je invloed wilt uitoefenen op het microklimaat van de huid. Het systeem kan namelijk helpen transpiratie te verminderen en de huid droog te houden. Er zijn Low Air Loss-matrassen die een constante druk hebben, maar er zijn ook varianten waarbij de cellen kunnen afwisselen.

Vraag hier dé gratis AD-producttraining aan!

Naast het indiceren, installeren en het monitoren van decubitus, behandelen wij in deze gratis AD-producttraining ook de voordelen van anti-decubitus matrassen en zitkussens. U leert de eerste symptomen bij doorligwonden te herkennen en krijgt handige tips! Daarnaast ontvangt u ook onze gratis Q Care decubituslens! Met dit handige hulpmiddel is de controle op doorligplekken nog eenvoudiger. De AD-producttraining van Q Care duurt ongeveer 1 uur. Maak snel een afspraak.

Naam(Vereist)
Ter info: Heeft uw organisatie of afdeling behoefte aan meer dan één decubituslens? Neem dan contact met ons op via T: 013 522 06 06 of info@qcare.nl en we komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.