DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is gespecialiseerd in wond- en decubituszorg op maat!

Wat is decubitus?

Wat is decubitus voor een medische aandoening? Decubitus wordt ook wel doorliggen genoemd. Het is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk- of schuifkrachten en een verminderde bloedvoorziening in een bepaald deel van het lichaam. Doorligwonden ontstaan veelal bij botuitsteeksels. Risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Decubitus is niet eenvoudig te behandelen en vraagt om een zorgvuldige en soms langdurige behandeling.

Vaak krijgt de lig- en zithouding van een cliënt alle aandacht terwijl ook zaken als een goede drukverdeling van het lichaam van groot belang zijn. Om dat goed te kunnen beoordelen zijn specialistische kennis en de juiste hulpmiddelen nodig. Q Care levert functionele AD-hulpmiddelen en gespecialiseerde wond- en decubituszorg.

Hoe ontstaat decubitus?

Doorligplekken ontstaan door aanhoudende druk op het lichaam. Door deze druk worden bloedvaten afgeknepen waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het (bind)weefsel onder de huid kunnen komen. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd, en voedingsstoffen worden aangevoerd naar de huidcellen waardoor er beschadiging van het weefsel ontstaat. De huid en het onderliggende weefsel kunnen dan gaan afsterven, waardoor er een wond verschijnt. Wanneer het preventief en tijdig gesignaleerd wordt, kan een ernstige wond voorkomen worden.

Wat zijn symptomen van decubitus?

Decubitus kenmerkt zich doorgaans als eerste door niet-wegdrukbare roodheid en/ of blauwe verkleuringen van de huid. Er kunnen uiteindelijk diepe wonden ontstaan en er kan ontvelling optreden. Daarom is het belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen. En te starten met een behandeling die verergering voorkomt en het genezingsproces ondersteunt. Om de ernst van decubitus te bepalen, worden decubituswonden ingedeeld in4categorieën.

Wat is decubitus en in welke categorie wordt dit ingedeeld?

  • Categorie 1: niet-wegdrukbare roodheid bij intacte huid;
  • Categorie 2: huidletsel dat zich beperkt tot opperhuid – aanwezigheid van blaarvorming/ontvelling;
  • Categorie 3: huiddefect met schade of necrose van huid en onderhuids weefsel;
  • Categorie 4: uitgebreide weefselschade aan spieren, botweefsel of ondersteunende weefsels.

De nieuwe categorie decubitus ‘depth unknown’ wordt opgesplitst in ‘suspected deep tissue injury’ en ‘unstageable’. Deze categorie is van toegevoegde waarde omdat het verloop afwijkt van de andere categorieën. Daarentegen zijn de interventies en inzet van preventieve maatregelen er ook op gericht om diepere weefselschade te voorkomen.

Direct een anti-decubitus matras aanvragen

Wist u dat een AD-matras wordt vergoed uit de basisverzekering? U komt in aanmerking voor vergoeding als u een doorligwond heeft of het risico om decubitus te ontwikkelen. Bij de preventie van decubituswonden is goede zorg essentieel. Voor het verstrekken van anti-decubitus hulpmiddelen in uw thuissituatie kunt u direct contact opnemen met Q Care. Q Care verzorgt dan ook rechtstreeks de afhandeling met uw zorgverzekeraar. Er wordt direct een afspraak bij u thuis ingepland. Een decubitusverpleegkundige komt langs om te inventariseren welk AD-hulpmiddel voor u het meest geschikt is. Dit hulpmiddel wordt direct bij u thuis geïnstalleerd. Lees hier meer over onze werkwijze bij decubitus.

Herken decubitus met de Q Care decubituslens!

Een decubituslens is een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals omdecubitus classificatie categorie 1goed te kunnen beoordelen. Een decubituslens maakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Indien menniet tijdig een decubitus categorie I signaleert,kan er ook niet met de preventie worden gestart in de vorm van het verminderen van druk- en schuifkrachten. Met als gevolg verergering van de decubitussituatie, die voor de cliënt vervelende implicaties kunnen hebben. Voor een zorgorganisatie vertaalt het gebrek aan preventie zich in oplopende kosten en een hogere werkdruk voor zorgpersoneel. Vraag vandaag nog de gratis Q Care decubituslens aan.