DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is gespecialiseerd in wond- en decubituszorg op maat!

Decubituspreventie met persoonlijke aandacht

Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg in uw regio. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En wilt u gebruik maken van een uw anti-decubitus hulpmiddel? Wij werken nauw samen met uw thuiszorgorganisatie om doorliggen te voorkomen. Als familiebedrijf is Q Care al ruim 20 jaar gespecialiseerd in het verlenen van totale wond- en decubituszorg. We indiceren, behandelen decubitus én monitoren (complexe) wonden en doorligplekken. Deze vragen om een specialistische, zorgvuldige en soms langdurige behandeling!

Wat zijn doorligwonden?

Decubitus (doorliggen) is een beschadiging van de huid als gevolg van druk en- of schuifkrachten op de huid en een verminderde bloeddoorstroming in een bepaald deel van het lichaam. Decubitus ontstaat veelal bij bot- uitsteeksels. Risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Doorligplekken ontstaan door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Wanneer het preventief en tijdig gesignaleerd en goed verzorgd wordt, kan de ontwikkeling van een ernstige wond voorkomen worden.

Een verhoogd risico op decubitus door:

 • Een gebrek aan beweging (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
 • Een slechte doorbloeding;
 • Onvoldoende eten of drinken;
 • Een hogere leeftijd (de huid wordt dunner en kwetsbaarder);
 • Een vochtige huid (bijvoorbeeld door incontinentie).

Wat kunt u zelf doen:

 • Verander regelmatig van houding;
 • Zorg voor een goed matras dat extra druk op risicoplekken voorkomt;
 • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag, en zorg daarbij voor een goede lichamelijke hygiëne;
 • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
 • Zorg voor een gladde onderlaag (kreukvrij), en draag schoenen die uw voeten beschermen;
 • Controleer of risicoplekken pijnlijk zijn;
 • Schakel uw zorgverlener of thuiszorgorganisatie in voor informatie en advies;
 • Behandeling decubitus overlaten aan zorgprofessionals met kennis van wondzorg.

Behandelen van decubitus met behulp van hoogwaardige AD-hulpmiddelen

Hoe behandelen wij decubitus? Q Care verleent totale wond- en decubituszorg in combinatie met diverse (merkonafhankelijke) hulpmiddelen. Zo maken we o.a. gebruik van verschillende typenanti-decubitus matrassendie specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Om zo de genezing te bevorderen. Wij leveren diverse AD-hulpmiddelen zoalszitkussens, wigkussens, hielbeschermersenAD-matrassen.Wij zorgen voor hetoptimaal welzijnvan mensen en nemen daarom graag de tijd om bij u thuis de installatie van de hulpmiddelen te verzorgen. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het gebruik. Omdat wij heel goed begrijpen dat u de regie wilt houden over uw eigen leven, wordt u betrokken bij de keuze van het AD-hulpmiddel. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen zitten verspreid door heel Nederland, waardoor we ook bij u in de buurt decubituszorg kunnen leveren!

Behandelen van decubitus is ons specialisme!

Een anti-decubitus zitkussen en- of matras wordt vergoed uit de basisverzekering. U komt in aanmerking voor vergoeding als u een doorligwond heeft of het risico loopt doorligplekken te ontwikkelen. We gaan direct aan de slag als u of uw zorgverlener een aanvraag doet bij Q Care. We ontzorgen u hierbij volledig! Q Care heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst om te mogen leveren. Omdat we de cliëntsituatie blijven volgen en de ontwikkelingen – direct aan het bed – blijven monitoren door onze eigen wond- en decubitusverpleegkundigen, kunnen we snel anticiperen op vraagstukken en de kans op doorliggen voorkomen. Wij werken op basis van een zorgvuldig samengestelde dienstverlening, ingericht naar de behoefte van zowel de cliënt als van de zorginstelling. We indiceren, leveren en installeren waar nodig binnen 24-uur en zijn telefonisch 24/7 bereikbaar!

Herken decubitus met de Q Care decubituslens!

Een decubituslens is een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals omdecubitus classificatie categorie 1goed te kunnen beoordelen. Een decubituslens maakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Zodat er op tijd preventieve maatregelen kunnen worden ingezet om doorligwonden te voorkomen. Indien menniet tijdig een decubitus categorie I signaleert,kan er ook niet met de preventie worden gestart in de vorm van het verminderen van druk- en schuifkrachten. Met als gevolg verergering van de decubitussituatie, die voor zowel de cliënt als voor de organisatie vervelende implicaties kunnen hebben. De cliënt wordt namelijk geconfronteerd met decubituswonden die voorkomen hadden kunnen worden. Voor een zorgorganisatie vertaalt het gebrek aan preventie zich in oplopende kosten en een hogere werkdruk voor zorgpersoneel. Vraag vandaag nog een decubituslens aan. Zodat we samen nóg meer aandacht hebben voor preventie!