DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is gespecialiseerd in wond- en decubituszorg op maat!

Decubituspreventie met persoonlijke aandacht

Behandelen decubitus? Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg in uw regio. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En wilt u gebruik maken van een uw anti-decubitus hulpmiddel? Wij werken nauw samen met uw thuiszorgorganisatie om doorliggen te voorkomen. Als familiebedrijf is Q Care al ruim 20 jaar gespecialiseerd in het verlenen van totale wond- en decubituszorg. We indiceren, behandelen decubitus én monitoren (complexe) wonden en doorligplekken. Deze vragen om een specialistische, zorgvuldige en soms langdurige behandeling!

Wat zijn doorligwonden?

Decubitus (doorliggen) is een beschadiging van de huid als gevolg van druk en- of schuifkrachten op de huid en een verminderde bloeddoorstroming in een bepaald deel van het lichaam. Decubitus ontstaat veelal bij bot- uitsteeksels. Risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Doorligplekken ontstaan door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Wanneer het preventief en tijdig gesignaleerd en goed verzorgd wordt, kan de ontwikkeling van een ernstige wond voorkomen worden. In samenwerking met de thuiszorg bieden we altijd een passende behandeling voor decubitus!

Een verhoogd risico op decubitus door:

 • Een gebrek aan beweging (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
 • Een slechte doorbloeding;
 • Onvoldoende eten of drinken;
 • Een hogere leeftijd (de huid wordt dunner en kwetsbaarder);
 • Een vochtige huid (bijvoorbeeld door incontinentie).

Wat kunt u zelf doen:

 • Verander regelmatig van houding;
 • Zorg voor een goed matras dat extra druk op risicoplekken voorkomt;
 • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag, en zorg daarbij voor een goede lichamelijke hygiëne;
 • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
 • Zorg voor een gladde onderlaag (kreukvrij), en draag schoenen die uw voeten beschermen;
 • Controleer of risicoplekken pijnlijk zijn;
 • Schakel uw zorgverlener of thuiszorgorganisatie in voor informatie en advies;
 • Behandeling decubitus overlaten aan zorgprofessionals met kennis van wondzorg.

Het behandelen van decubitus met behulp van hoogwaardige AD-hulpmiddelen

Hoe behandelen wij decubitus? Q Care verleent totale wond- en decubituszorg in combinatie met diverse (merkonafhankelijke) hulpmiddelen. Zo maken we o.a. gebruik van verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Om zo de genezing te bevorderen. Wij leveren diverse AD-hulpmiddelen zoals zitkussens, wigkussens, hielbeschermers en AD-matrassen.

Wordt mijn AD-hulpmiddel vergoed?

Een anti-decubitus zitkussen en/ of matras wordt vergoed uit de basisverzekering. U komt in aanmerking voor vergoeding als u een doorligwond heeft of het risico loopt doorligplekken te ontwikkelen. We gaan direct aan de slag als u of uw zorgverlener een aanvraag doet bij Q Care. We ontzorgen u hierbij volledig! Q Care heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst om te mogen leveren. Wilt u meer informatie over uw vergoeding? Neem contact met ons op en wij regelen het voor u! Ook voor andere vragen over de behandeling van decubitus!

Behandelen van decubitus is ons specialisme!

Omdat we de cliëntsituatie blijven volgen en de ontwikkelingen direct aan het bed blijven monitoren door onze eigen wond- en decubitusverpleegkundigen, kunnen we snel anticiperen op vraagstukken en de kans op doorliggen voorkomen. Wij werken op basis van een zorgvuldig samengestelde dienstverlening, ingericht naar de behoefte van zowel de cliënt als van de zorginstelling. We indiceren, leveren en installeren waar nodig binnen 24-uur en zijn telefonisch 24/7 bereikbaar!

Uw eigen behoeftes staan bij ons centraal!

Wij zorgen voor het optimaal welzijn van mensen en nemen daarom graag de tijd om bij u thuis de installatie van de hulpmiddelen te verzorgen. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het gebruik. Omdat wij heel goed begrijpen dat u de regie wilt houden over uw eigen leven, wordt u betrokken bij de keuze van het anti-decubitus hulpmiddel dat bij u wordt ingezet. Behandeling decubitus noodzakelijk? Door onze jarenlange ervaring zijn we dé landelijke wond- en decubitusspecialist! Onze wond- en decubitus verpleegkundigen zitten verspreid door heel Nederland, waardoor we ook bij u thuis decubituszorg kunnen leveren!