HET BEST PASSENDE AD-MATRAS LENEN

Q Care is dé expert in het inzetten van een breed assortiment aan anti-decubitus hulpmiddelen, die nodig zijn voor preventie of behandeling van complexe wonden en doorligplekken.

Actieve anti-decubitus matrassen (High Care)

Actieve anti-decubitus matrassen zijn vele malen effectiever in het verminderen van druk- en schuifkrachten dan reactieve anti-decubitus matrassen. Zij kunnen worden ingezet ter preventie bij hoog risicopatiënten of bij patiënten met decubitus categorie 2 wonden of hoger. Een anti-decubitus matras met een actieve ondersteuning wordt ook wel luchtwisselmatras of wisseldrukmatras genoemd. Deze matrassen herverdelen de druk van het lichaam op het matras.

Actieve systemen hebben eenelektrisch aangedreven luchtpomp.Binnen in het matras zitten luchtcellen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. De pomp blaast steeds lucht in afwisselende luchtbanen in het matras en laat diezelfde luchtbanen ook weer afwisselend leeglopen. Het lichaam komt daardoor steeds met andere delen van het matras in aanraking. Alleen bij het hoofdeinde van het matras blijft de druk constant en blijven de luchtcellen in dezelfde houding staan.

Voordelen luchtwisselmatras

  • Op een luchtwisselmatras is het eenvoudiger om zelfstandig om te rollen of te draaien, omdat dit matras maximaal gevuld kan worden met lucht en er daardoor een hardere ondergrond ontstaat.
  • De drukverdeling is op een luchtwisselmatras het allerbeste. De luchtcellen veroorzaken een zachte golvende beweging waardoor de druk over het lichaam verdeeld wordt;
  • Het luchtwisselmatras kan gedurende gebruik op verschillende hardheden ingesteld worden;
  • Preventief bij cliënten met hoog risico op decubitus. Curatief en comfortverhogend;
  • Indien de patiënten geen wisselhouding kunnen krijgen, vormen de alternerende luchtwisselmatrassen een zinvol en effectief alternatief;
  • De pompinstellingen en zorgsituatie fysiek periodiek controleren en waar nodig aanpassen. Bij een luchtwisselmatras is de combinatie van het matras en de (juiste) pompinstellingen van groot belang bij het genezen van decubitus;
  • Verschillende zorgsituaties in te stellen en te programmeren met behulp van luchtwisselmatras in combinatie met pomp;
  • Een luchtwisselmatras is zeer goed te reinigen voor duurzaam hergebruik;
  • Bij instabiele breuken, botmetastasen en bij pijn in combinatie met decubitus kan alleen een luchtwisselmatras ingezet worden, wanneer deze op een statische stand kan staan.

Verschillende AD-systemen voor een optimale lighouding

Er zijn vele varianten luchtwisselmatrassen beschikbaar, waarbij er ook een verschil is in de grootte van de luchtcellen. We spreken van grote of kleine luchtcellen wanneer de diameter groter of kleiner is dan 10 centimeter. Grote cellen hebben een groter contactoppervlak en zijn daardoor effectiever in hetherverdelen van drukkrachten.Meervoudige cellen zorgen daarentegen weer voor meer stabiliteit. Luchtwisselmatrassen zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen. Met onze eigen decubitus verpleegkundigen kunnen we preventief of curatief de juiste anti-decubitus hulpmiddelen inzetten. Dit doen we merkonafhankelijk en passend bij de zorgsituatie van de cliënt.

Luchtwisselmatras direct huren of lenen bij Q Care?

Luchtwisselmatras nodig? Een anti-decubitus matras of zitkussen wordt bij Q Care volledig vergoed uit de basisverzekering. Q Care heeft alserkende zorgverlenermet alle zorgverzekeraars een overeenkomst om te mogen leveren. We maken gebruik van verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Doe vandaag nog een aanvraag en onze decubitus verpleegkundige komt persoonlijk bij u langs met het allerbeste AD-matras!