SERVICE & PRODUCTEN

Q Care wil wond- en decubituszorg in Nederland blijven verbeteren. Dit doen wij door onze kennis en ervaring te delen met professionals in de zorg. Wij zijn dé expert in merkonafhankelijke anti-decubitus hulpmiddelen en werken met onze eigen gespecialiseerde decubitusverpleegkundigen.

Reactieve anti-decubitus matrassen (Low Care)

Als we het hebben over reactieve AD-systemen dan vallen daar traagschuimmatrassen onder. Een traagschuimmatras is vaak gemaakt van koudschuim en traagschuim. Koudschuim wordt gebruikt voor de onderlaag en biedt stevigheid aan het matras. Koudschuim keert vrijwel meteen in zijn oude vorm terug als de druk wordt opgeheven. De toplaag is vaak gemaakt van traagschuim. Traagschuim vormt zich, beter dan koudschuim, naar de contouren van de patiënt en laat de persoon er wat in wegzinken. Hierdoor wordt het contactoppervlak met het lichaam vergroot. De toplaag veert langzaam terug als de druk wordt opgeheven.

Er zijnverschillende hardhedendie ingezet kunnen worden bij een traagschuimmatras. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met de anamnese, het gewicht en de lichaamsbouw van de patiënt. Eentraagschuimmatraswordt vooral preventief ingezet bij laag risicopatiënten. Advies door een verpleegkundig specialist is noodzakelijk. 

Voor- en nadelen traagschuimmatras

  • Zorgt voor een betere druk- en gewichtsverdeling dan een standaard matras;
  • Bij een traagschuimmatras is het moeilijker om te draaien in bed, waardoor schuifkrachten worden vermeden;
  • Het materiaal wordt zacht door de lichaamstemperatuur van de cliënt waardoor de druk optimaal verdeeld wordt;
  • Traagschuimmatrassen bieden veel ondersteuning en directe veerkracht;
  • Een nadeel kan zijn dat sommige mensen een traagschuimmatras te warm vinden.

Traagschuimmatras met luchtcel (Low Care)

Er bestaan ook reactieve matrassen en zitkussens die gevuld zijn metluchtcellen.Soms zijn deze gehuld in een ombouw van schuim. Daarnaast zijn er ook hybride varianten die met een pomp aangedreven kunnen worden. De drukverlagende werking is afhankelijk van het type statisch matras. Sommige hebben een preventieve werking, maar andere kunnen tot eendecubitus categorie 2ingezet worden.

Specialistische decubituszorg bij mensen thuis!

De juiste inzet van medische hulpmiddelen betaalt zich op vele manieren terug. Zo zorgen anti-decubitus hulpmiddelen voor een sneller herstel, en kan een patiënt langer thuis blijven wonen. Gevolgkosten op het gebied van wondverbandmaterialen, behandelingen en nazorg blijken vele malen minder te zijn bij passende (preventieve) decubituszorg van Q Care. Op deze manier houden we de zorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk. Door goed te kijken naar wat een patiënt echt nodig heeft, en daar het AD-hulpmiddel op af te stemmen vergroten we dezelfredzaamheidvan de patiënt en daarmee ook het gevoel vaneigenwaarde.

Wilt u meer informatie?

Dankzij de kennis en kunde van gespecialiseerde Q Care verpleegkundigen, wordt het mogelijk (complexe) decubituszorg aan huis of in zorginstellingen te verlenen. Om de beste zorg te kunnen bieden, streven wij naar het zo kort mogelijk houden van onze reactietijd. Ook onderzoeken we of er mogelijkheden zijn om na verloop van tijd af te gaan bouwen – doormiddel van periodieke herindicaties – met het geleverde anti-decubitus hulpmiddel. Het is namelijk van belang om zo lang mogelijk uw actieve leefstijl te stimuleren. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden?