HET BEST PASSENDE AD-MATRAS LENEN

De juiste inzet van medische hulpmiddelen betaalt zich op vele manieren terug. Zo zorgen anti-decubitus hulpmiddelen voor een sneller herstel, en kan een patiënt langer thuis blijven wonen.

Reactieve anti-decubitus matrassen (Low Care)

Als we het hebben over reactieve AD-systemen dan vallen daar traagschuimmatrassen onder. Een traagschuimmatras is vaak gemaakt van koudschuim en traagschuim. Koudschuim wordt gebruikt voor de onderlaag en biedt stevigheid aan het matras. Koudschuim keert vrijwel meteen in zijn oude vorm terug als de druk wordt opgeheven. De toplaag is vaak gemaakt van traagschuim. Traagschuim vormt zich, beter dan koudschuim, naar de contouren van de patiënt en laat de persoon er wat in wegzinken. Hierdoor wordt het contactoppervlak met het lichaam vergroot. De toplaag veert langzaam terug als de druk wordt opgeheven.

Er zijnverschillende hardhedendie ingezet kunnen worden bij een traagschuimmatras. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met de anamnese, het gewicht en de lichaamsbouw van de patiënt. Eentraagschuimmatraswordt vooral preventief ingezet bij laag risicopatiënten. Advies door een verpleegkundig specialist is noodzakelijk. 

Voordelen traagschuimmatras

  • Zorgt voor een betere druk- en gewichtsverdeling dan een standaard matras;
  • Bij een traagschuimmatras is het moeilijker om te draaien in bed, waardoor schuifkrachten worden vermeden;
  • Het materiaal wordt zacht door de lichaamstemperatuur van de cliënt waardoor de druk optimaal verdeeld wordt;
  • Traagschuimmatrassen bieden veel ondersteuning en directe veerkracht.

Traagschuimmatras met luchtcel (Low Care)

Er bestaan ook reactieve matrassen en zitkussens die gevuld zijn metluchtcellen.Soms zijn deze gehuld in een ombouw van schuim. Daarnaast zijn er ook hybride varianten die met een pomp aangedreven kunnen worden. De drukverlagende werking is afhankelijk van het type statisch matras. Sommige hebben een preventieve werking, maar andere kunnen tot eendecubitus categorie 2ingezet worden.

Het juiste medische hulpmiddel lenen?

De juiste inzet van medische hulpmiddelen betaalt zich op vele manieren terug. Zo zorgen anti-decubitus hulpmiddelen voor een sneller herstel, en kan een patiënt langer thuis blijven wonen. Gevolgkosten op het gebied van wondverbandmaterialen, behandelingen en nazorg blijken vele malen minder te zijn bij passende (preventieve) decubituszorg. Op deze manier houden we de zorg betaalbaar en toegankelijk. Door goed te kijken naar wat een patiënt echt nodig heeft en daar het AD-hulpmiddel op af te stemmen vergroten we dezelfredzaamheidvan de patiënt en het gevoel vaneigenwaarde.

Direct een AD matras Low Care huren of lenen?

Q Care levert supersnel door heel Nederland! Waar nodig binnen 24-uur. Wat ons uniek maakt is dat na de aanvraag een gespecialiseerde verpleegkundige van Q Care persoonlijk bij de cliënt langskomt en optimaal kijkt naar de zorgsituatie. Dit doen we door een zorgvuldige anamnese direct aan het bed. Na deze anamnese installeren we ter plekke het best passende AD-systeem. Daarnaast houden we de situatie nauwlettend in de gaten door periodieke herindicaties. Dat is de kracht van Q Care!