DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is uw leverancier voor dé beste AD-hulpmiddelen.

Wat is decubitus categorie 2?

Decubituswonden worden geclassificeerd op basis van de diepte van weefselbeschadiging. Een decubitus categorie 2 is gedefinieerd als gedeeltelijk huidverlies van de epidermis, dermis of beide. De wond is oppervlakkig en presenteert zich klinisch als een schaafwond of blaar. Het is te herkennen aan een oppervlakkige open wond  met een rood, roze wondbodem, zonder wondbeslag.

Decubitus categorie 2: intacte blaren of verlies van gedeelte huidlaag

Decubitus categorie 2 kan er ook uitzien als een intacte of open/gescheurde, met vocht gevulde of met serum en bloed gevulde blaar. Het komt voor als een glanzende of droge oppervlakkige blaar met geen pus maar kan ook als een hematoom zichtbaar zijn. Een hematoom indiceert vaak verdenking van letsel van diepliggend weefsel. Deze categorie kan niet worden gebruikt om huidscheuren, blaren als gevolg van tapen, perineale dermatitis, verweking of ontvellingen te beschrijven. Als de decubitus cirkelvormig is, dan is dit vaak een indicatie dat directe druk de oorzaak is. Als de decubitus niet uniform maar meer wijdverbreid is, dan is schuifkracht of wrijving de oorzaak.  

Voorkom drukplekken met de Q Care decubituslens

DeQ Care decubituslensmaakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Het is een transparant, afgerond stukje kunststof met een diameter van ongeveer 5 cm. Met de decubituslens is het mogelijk om druk uit te oefenen op de huid en tegelijkertijd te observeren of de huid wit gedrukt kan worden of niet. Is er een witte vlek zichtbaar, daar waar je met het glaasje (decubituslens) op de rode plek drukt? Dan spreek je van wegdrukbare roodheid en is er dus géén sprake van decubitus! De decubituslens is compact en eenvoudig te hanteren. Vraag hem hieronder gratis aan!

Naam(Vereist)
Ter info: Heeft uw organisatie of afdeling behoefte aan meer dan één decubituslens? Neem dan contact met ons op via T: 013 522 06 06 of info@qcare.nl en we komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Behandeling van decubitus categorie 2

Blaren zie je vaak aan de hielen, of gluteaal spieren (billen). Het heeft de voorkeur deze blaren intact te laten door de blaar goed vrij te leggen tenzij deze hinderlijk is. Soms zijn ze zo groot en gespannen dat het beter is om ze te openen en het vrijgekomen vocht op te vangen in een verband. Patiënten met decubitus categorie of graad 2 moetenwisselhouding krijgen.Indien decubitus op de hielen ontstaat, moeten deze altijd vrij liggen zodat de druk op de blaar volledig wordt opgeheven. 

Bij decubitus categorie 2 op het sacrum of billen dienen patiënten bedrust te krijgen met wisselhouding. De frequentie, methode van herpositioneren en de houding moeten worden bepaald op basis van de beoordeling en evaluatie van de toestand van de patiënt. Hierbij moet er rekening worden gehouden met o.a. de ernst van het risico, de medische toestand, de toestand van de huid, het niveau van activiteit en mobiliteit, het comfort, het zorgplan en de karakteristieken van de onderlaag waar de patiënt op zit of ligt. Pas bij patiënten met decubitus altijd wisselligging toe om de zorgsituatie te verbeteren!

Als de blaar alsnog kapot gaat het blaardak zorgvuldig verwijderen, de wond reinigen met fysiologisch zoutoplossing en de wond verbinden met niet-verklevend verbanden zoals foamverband of indifferente/ differente zalfgazen zoals paraffinegaas of inadine (betadine) gaas. Deze verbanden helpen de wond droog te houden en verminderen het risico op infectie. Een patiënt met deze medische aandoening heeft een relatief goede prognose als ze op tijd de juiste behandelingen krijgen.

Decubitus categorie 2 staat ook ook wel bekend als decubitus graad 2. Herkent bovenstaande deze symptomen? Neem dan contact met ons op of vraag om een doorverwijzing bij uw zorgprofessional of huisarts.