NIEUWS

Op zoek naar dé beste hulpmiddelen en decubituszorg? Q Care heeft jarenlange ervaring in het juist inzetten van anti-decubitus hulpmiddelen en preventie op maat!

Een AD-matras tegen doorliggen

Hoe wij doorliggen voorkomen?

Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitus verpleegkundigen leveren, indiceren en monitoren doorligwonden. Ook leveren wij anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voorpreventieenbehandelingvan complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners in zorginstellingen. Roderick Vermeer startte in 2018 bij het bedrijf dat zijn vader Cees oprichtte en vertelt graag meer over hoe dit familiebedrijf doorliggen voorkomt.

Doorliggen voorkomen door kwaliteit

“Mijn vader richtte begin jaren negentig Elan Healthcare op. Een bedrijf dat onder andere sta-op rolstoelen verstrekt namens zorgverzekeraars. Vanuit Elan Healthcare leverden we destijds ook anti-decubitus matrassen. Mijn vader verbaasde zich erover dat deze hulpmiddelen niet vanuit de functionele behoefte van een cliënt werden ingezet en dat er geen opvolging plaatsvond. Met als gevolg dat anti-decubitus hulpmiddelen niet adequaat werden ingezet en vaak te snel werden afgeschreven. Hierover is hij eind jaren negentig met verzekeraars in gesprek gegaan en dit resulteerde erin dat mijn vader in 2001 is gestart met Q Care wond- en decubituszorg. Délandelijke specialistin doorliggen.”

Bij doorliggen is preventie is het sleutelwoord

“Kwaliteit leveren we door de inzet van eigen gespecialiseerde decubitus verpleegkundigen, die op basis van een medische anamnese direct het beste functionele hulpmiddel installeren bij een cliënt. Elke drie maanden gaan ze opnieuw langs voor een herindicatie. Zo helpen we het ontstaan of verergering van doorligwonden voorkomen. Bovendien reinigen en desinfecteren we onze hulpmiddelen in onze eigen professionele wasstraat, en zorgen we voor (technisch) onderhoud waardoor duurzame inzetbaarheid en kwaliteit gewaarborgd blijven.”Nieuwsgierig naar hoe wij onze matrassen duurzaam inzetten?”

Hoe wij de kans op doorliggen voorkomen?

“Doorligplekken ontstaan door langdurige druk of schuifkrachten op één plaats. Hierdoor worden bloedvaten afgeklemd waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel. Doorligplekken komen vaak voor bij bedlegerige patiënten (langdurig in bed of rolstoel). Wij zijn gespecialiseerd in hetpreventief signalerenen behandelen van deze doorligplekken.” Vertelt Roderick.

“Hoe wij doorliggen voorkomen? Wij verlenen decubituszorg in combinatie met een groot aanbod aan hulpmiddelen. Als onze decubitus verpleegkundigen worden ingeschakeld nemen ze bij de cliënt een anamnese af. Ze adviseren op het gebied van wondbehandeling, voeding en zetten het juiste matras in ter preventie van decubitus. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het hulpmiddel. Na 2 dagen bellen wij altijd even na om vragen te beantwoorden en te evalueren of het geadviseerde systeem aan de wensen voldoet. Omdat een situatie na verloop van tijd kan veranderen, maken wij periodiek een vervolgafspraak om te beoordelen of het geleverde hulpmiddel nog steeds past bij de zorgsituatie van de cliënt. Het is overigens zo dat we landelijk werken en dat we systemen direct kunnen leveren vanuit onze regionale service hubs.”

Doorliggen voorkomen is beter dan genezen!

Decubitus is nog steeds een onderwerp dat véél aandacht verdient in Nederland. Mensen kunnen hier namelijk enorm ziek van worden! Daarom is doorliggen voorkomen nog altijd beter dan genezen. Doorliggen kan langdurige gevolgen hebben voor het herstel van de cliënt. Met onze unieke decubitus dienstverlening in combinatie met de beste anti-decubitus hulpmiddelen kunnen we de kwaliteit van zorg op uw afdeling verbeteren en kosten besparen. Andere voordelen zijn:

  • Voorkomen is beter dan genezen: Door decubitus te voorkomen kunnen de kosten van langdurige behandelingen, medicatie en ziekenhuisopnames worden verminderd.
  • Kwaliteit van leven verbeteren: Effectieve decubituspreventie verbetert de kwaliteit van leven van patiënten, waardoor ze sneller kunnen herstellen en minder afhankelijk zijn van intensieve zorg.
  • Minder complicaties en heropnames: Door decubitus te voorkomen worden secundaire complicaties zoals infecties, sepsis en wondinfecties verminderd, waardoor heropnames en langdurige behandelingen voorkomen kunnen worden.
  • Efficiënte inzet hulpmiddelen: Door de juiste anti-decubitus hulpmiddelen in te zetten – passend bij de zorgsituatie van de patiënt -, zoals speciale anti-decubitus matrassen en wondverbanden, kan de druk op gevoelige plekken worden verminderd, waardoor de behoefte aan intensieve zorg en behandeling wordt verminderd.
  • Verhoogde patiënttevredenheid: Door decubitus te voorkomen en patiënten comfortabeler te maken met geschikte AD-hulpmiddelen wordt de tevredenheid van patiënten verhoogd, wat leidt tot een betere zorgervaring en lagere kosten voor aanvullende zorg.
  • De juiste expertise inzetten verhoogt de kwaliteit van zorg: Gevolgkosten op het gebied van verbandmaterialen, behandelingen en nazorg blijken vele malen minder te zijn bij passende decubituszorg van Q Care. Het kennisniveau van zorgmedewerkers is bepalend voor de kwaliteit van zorg op de afdelingen.

Van Nestlé naar Q Care

“Ik wilde me eerst buiten Q Care ontwikkelen en werkte bijna tien jaar bij Nestlé, waar ik in verschillende functies mijn rugzak vulde voor de toekomst. Toen mijn vader een ski-ongeluk kreeg, drong het besef door bij de familie dat we een verantwoordelijkheid hadden voor de toekomst van het bedrijf en onze medewerkers. In 2018 sloot ik naast mijn baan eens per twee weken aan bij het managementteam. Dat beviel van beide kanten goed. In 2020 maakte ik definitief de overstap en werd ik onderdeel van het managementteam. Het is de bedoeling dat ik het bedrijf in de nabije toekomst zal overnemen en succesvol ga voortzetten!”

“Ik kan mij nog goed mijn eerste bijbaantje bij Q Care herinneren. Ik was als vakantiehulp medeverantwoordelijk voor de reiniging- en desinfectie van de AD-hulpmiddelen. Maar ook het wegbrengen en ophalen van de AD-matrassen hoorde bij mijn taken. Een mooie tijd, waarbij ik al op jonge leeftijd mocht ervaren hoe het is om het welzijn van mensen te verbeteren! Inmiddels is het bedrijf naar 60 medewerkers gegroeid en flink geprofessionaliseerd.

We willen graag dé specialist zijn in doorliggen!

Ons doel is om gezien te worden als de autoriteit op het gebied van wond- en decubituszorg. We hebben de beste mensen in dienst en via onzeQ Care Academieleiden we ook mensen op. We delen als organisatie graag onze kennis om zo de specifieke behoefte voor onze cliënten en zorginstellingen in kaart te brengen. Doorliggen voorkomen doen we samen!

Interview met Roderick Vermeer
Business Developer & tweede generatie | Q Care wond- en decubituszorg

Herken decubitus met de Q Care decubituslens!

Een decubituslens is een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals omdecubitus classificatie categorie 1goed te kunnen beoordelen. Een decubituslens maakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Indien menniet tijdig een decubitus categorie I signaleert,kan er ook niet met de preventie worden gestart in de vorm van het verminderen van druk- en schuifkrachten. Met als gevolg verergering van de decubitussituatie, die voor de cliënt vervelende implicaties kunnen hebben. Voor een zorgorganisatie vertaalt het gebrek aan preventie zich in oplopende kosten en een hogere werkdruk voor zorgpersoneel. Vraag vandaag nog de gratis Q Care decubituslens aan.

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naastgespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care uw professionele partner. Alsfamiliebedrijfzorgen wij voor hetoptimaal welzijnvan mensen die te maken hebben met […]

Lees verder

Een AD-matras tegen doorliggen

Hoe wij doorliggen voorkomen? Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitus verpleegkundigen leveren, indiceren en monitoren doorligwonden. Ook leveren wij anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voorpreventieenbehandelingvan complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners in zorginstellingen. Roderick Vermeer startte in 2018 bij het bedrijf […]

Lees verder

Aanvulling commercieel team

Maak kennis met Erika Leusink-Kragt Samen met onze klanten de beste zorg verlenen voor hun bewoners. Dat is de kern van onze dienstverlening! Dit betekent dat we met onze klanten meedenken, zorgpersoneel opleiden en al bij de preventieve fase betrokken zijn. De afgelopen maand hebben wij ons commerciële team uitgebreid. Maak kennis met Erika Leusink-Kragt – Key Accountmanager voor […]

Lees verder

Voorkom het ontstaan van decubitus

Het ontstaan van decubitus? Decubitus ontstaat door langdurige druk- en schuifkrachten op de huid. Decubitus komt meestal voor ter hoogte van een botuitsteeksel, zoals de stuit, hielen, ellebogen, oren en het achterhoofd. Op deze plekken zijn druk- en schuifkrachten het sterkst. Een doorligwond komt vooral voor bij iemand die langdurig ligt of zit. Bedlegerigheid is de […]

Lees verder

Instructie Q Care decubituslens

Decubituslens als preventief hulpmiddel! Decubitus (doorliggen) is een ernstige beschadiging van de huid als gevolg van langdurige druk op de huidlaag en zuurstoftekort van het weefsel op de huid. Iedereen die bedlegerig is en onvoldoende beweegt kan doorligplekken krijgen. De reden hiervoor is dat er druk- en schuifkrachten op de huid kunnen ontstaan als er […]

Lees verder

Waarom is decubitus preventie onze kracht?

Ontzorgen op het gebied van decubitus preventie! Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel oudere mensen last van decubitus, ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet professioneel worden behandeld kan dit zeer pijnlijk en levensbedreigend […]

Lees verder

Green Deal 3.0

Green Deal 3.0, samen werken aan duurzame zorg Duurzame zorg voor een gezonde toekomst! Roderick Vermeer heeft namens Q Care wond- en decubituszorg zijn handtekening gezet onder de Green Deal 3.0. Met de Green Deal, ‘Samen werken aan Duurzame Zorg’ ondersteunen we dit landelijke initiatief om de gezondheidszorg verder te verduurzamen door o.a. de CO2-uitstoot […]

Lees verder

Analyseren & vergelijken van data

Preventief werken op basis van data Bij Q Care doen we er alles aan om het leven van onze cliënten een stukje aangenamer te maken. We bieden goede zorg, in samenwerking met onze zorgpartners, om zo de gezondheid van mensen te bevorderen. Q Care verzameld al ruim 20 jaar uitgebreid data over onze patiënten in […]

Lees verder