DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is gespecialiseerd in wond- en decubituszorg op maat!

Preventie

Q Care is gespecialiseerd in preventie van decubitus. We indiceren decubitus, stellen een behandelplan op en leveren functioneel en merkonafhankelijk antidecubitus hulpmiddelen. We spelen actief in op het behandelen van aanwezige decubitus. En zetten ons ook proactief in om verergering te voorkomen. Want nog belangrijker is het voorkomen van decubitus en om preventief goede zorg aan te bieden.

Decubituspreventie

Het is belangrijk om bij de eerste symptomen meteen actie te ondernemen door contact op te nemen met uw zorgprofessional. Daarnaast zijn er dingen die u zelf kunt doen om decubitus te voorkomen:

  • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag;
  • Zorg voor een goede lichamelijke hygiëne en voorkom een schrale huid;
  • Drink voldoende water en eet gevarieerd, vooral eiwitrijk voedsel zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark;
  • Beweeg regelmatig en draag schoenen die uw voeten beschermen;
  • Zorg voor een gladde onderlaag zonder kreukels op bed;
  • Verander regelmatig van houding als u bedlegerig of stoelgebonden bent;
  • Zorg voor een goed matras dat extra druk op bepaalde plekken voorkomt.

Kennis delen

Q Care wond- en decubituszorg deelt graag haar kennis op het gebied van decubitus voor optimale preventie. Door onze jarenlange ervaring herkennen onze specialisten de symptomen tijdig. We kunnen u ondersteunen met een advies om doorliggen te voorkomen of verergering van een reeds ontstane doorligwond voor te blijven.