STOP! Decubitus Dag
Internationale STOP Decubitus Dag
Elk jaar in november is het Internationale STOP Decubitus Dag (STOP Pressure Ulcer Day). Wereldwijd geven zorginstellingen, organisaties en media uit alle hoeken van de wereld aandacht aan de preventie van decubitus. Om zo aandacht te blijven vragen voor deze medische aandoening. Q Care doet hier graag aan mee! Ondanks het alsmaar innovatiever worden van de gezondheidszorg is decubitus nog altijd een veel voorkomend probleem bij diverse zorgomgevingen. Decubitus kan leiden tot veel ongemak en pijn bij cliënten, maar ook tot hoge zorgkosten. Dit willen we met zijn allen natuurlijk graag voorkomen.
Voorlichting blijft van groot belang bij het nemen van de juiste maatregelen tegen decubitus. De behandeling van doorligwonden vergt teamwerk. Dat betekent dat alle betrokken partijen met elkaar samenwerken om zo tot het beste behandelplan voor de cliënt te komen. Hierbij kun je denken aan de wondconsulent, (thuis)verpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut, diëtist(e), familie en mantelzorger. Hermien Schoenman vertelt graag meer over haar rol als decubitusverpleegkundige van Q Care, en haar bijdrage aan de professionalisering van de wond- en decubituszorg in Nederland. Want bewustwording blijft nodig om decubitus te stoppen.

Bewustwording decubitus blijft nodig!
“Ik ben verantwoordelijk voor het indiceren, behandelen, monitoren en navolgen van het behandelplan voor onze cliënten in de regio Zwolle. Als een cliënt bedlegerig is, of langdurig in een rolstoel moet zitten kan het voor komen dat de huid pijn doet of rood is. Een zeer vervelende situatie voor de cliënt, vrienden en familieleden. Onze rol is om de cliënt gerust te stellen, een inventarisatie te maken van de zorgbehoefte en bruikbare adviezen te geven ter preventie van decubitus. Wij komen als decubitusverpleegkundigen gelukkig vaak in de situatie terecht, waarin we onze ervaringen kunnen delen. Goede voorlichting over decubitus blijft namelijk van groot belang ondanks het steeds innovatiever worden van de zorg.” Vertelt Hermien – Decubitusverpleegkundige bij Q Care wond- en decubituszorg in dit interview.
“Tijdens een medische anamnese worden de persoonlijke en relevante gegevens opgenomen om tot een goede afweging te komen. En zo het juiste hulpmiddel te verstrekken. Naast het indiceren dragen wij ook zorg voor de levering van het anti-decubitus matras, zitkussen, wigkussen en/ of hielbeschermers. We nemen graag de tijd om de installatie van het anti-decubitus hulpmiddel te verzorgen en geven uitgebreid uitleg over het gebruik. Is deze kennis niet aanwezig op de zorgafdeling? Dan zorgt Q Care hiervoor door frequenter samen te werken en kennisdeling. Want het juist inzetten van een AD-hulpmiddel vergoot de kans op herstel aanzienlijk.”
Decubitus behandelen doen we samen!
“Wanneer decubitus wordt ontdekt dient men meteen de nodige maatregelen te nemen. Extra aandacht is nodig voor het anti-decubitus hulpmiddel, de voeding en lighouding van de cliënt. De verpleegkundige van Q Care werkt nauw samen met specialisten om een geschikt behandelplan voor decubituspreventie op te stellen dat o.a. een klinische interventie, toepassing wisselhouding en de inzet van het anti-decubitus hulpmiddel bevat. Wij maken gebruik van verschillende typen anti-decubitusmatrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden de pijn kunnen verlichten. Denk hierbij aan een statisch matras, statisch luchtmatras, luchtwisselmatras of low air loss matras.
Op basis van onze uitgebreide expertise en ervaring bepalen wij welk systeem geschikt is voor de doorligwond van de cliënt. De zorg rondom het bed, de gewenste maatvoering van het matras, lengte, gewicht en de ernst van de doorligwond bepalen o.a. welke overige medische hulpmiddelen geschikt zijn. Waardoor overige betrokken partijen hun zorgverlening met goed gevolg kunnen inpassen.”
Hoe we decubituszorg blijven professionaliseren?
“In mijn rol als verpleegkundige is het prettig om zichtbaar verbetering te zien in het welzijn van de cliënt door de inzet van de geselecteerde anti-decubitus hulpmiddelen. Een cliënt waardeert het ontzettend wanneer er naar ze geluisterd wordt en tijd wordt genomen om gezamenlijk tot een passende oplossing te komen. Uiteindelijk draait het in de zorg toch om de menselijk maat! Want in de zorg kun je alleen met passie en plezier van meerwaarde zijn voor de patiënt en het helingsproces. Om decubitus te stoppen blijven we de wond- en decubituszorg professionaliseren. We indiceren en stellen een rapportage op die inzichtelijk is voor alle zorgverleners. Vervolgens stellen we een behandelplan op met als doel dat de wond zo snel mogelijk geneest. Dit behandelplan bevat niet alleen aanbevelingen voor de verzorging zelf, maar ook advies omtrent wondverzorgingsmaterialen en anti-decubitus hulpmiddelen.
Daarnaast vergroten we de competentie van zorgprofessionals en zorgorganisaties omtrent wond- en decubituszorg middels onze eigen Q Care Academie. De wond- en decubituszorg is continu in beweging. De gezondheidszorg wordt steeds complexer en door een constante verandering van visie en vraagstelling is ook de kennis van zorgprofessionals blijvend in ontwikkeling. Bij ons kunt u terecht voor een uitgebreid gespecialiseerd scholingsaanbod dat aansluit op het gewenste kennisniveau van uw zorginstelling. Ons scholingsaanbod is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN), Paramedici (ADAP) en het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie (CKR).”
Interview Hermien
Decubitusverpleegkundige | Q Care wond- en decubituszorg
Stop Decubitus Dag is een internationale preventiedag