STOP! Decubitus Dag
Internationale STOP Decubitus Dag
Elk jaar in november is het Internationale STOP Decubitus Dag (STOP Pressure Ulcer Day). Wereldwijd geven zorginstellingen, organisaties en media uit alle hoeken van de wereld aandacht aan de preventie van decubitus. Om zo aandacht te blijven vragen voor deze medische aandoening. Wij doen hier graag aan mee! Doorliggen is binnen de zorg nog altijd een veelvoorkomend probleem. Decubitus kan leiden tot veel ongemak en pijn bij cliënten, maar ook tot hoge zorgkosten. Dit willen we met zijn allen natuurlijk graag voorkomen.
Voorlichting blijft van groot belang bij het nemen van de juiste maatregelen. Preventie vergt namelijk teamwerk. Dat betekent dat alle betrokken partijen met elkaar samenwerken om zo tot het beste behandeling voor de cliënt te komen. Hierbij kun je o.a. denken aan de wondconsulent, verpleegkundige, ergotherapeut, diëtist(e) en mantelzorger. Lutein Bult vertelt graag meer over haar rol als wond- en decubitusverpleegkundige bij Q Care en haar bijdrage aan de verdere professionalisering van decubituszorg in Nederland. Want bewustwording blijft nodig omdecubitus te stoppen.
Interview Lutein, wond- en decubitusverpleegkundige bij Q Care.
Bewustwording decubitus blijft nodig!
“Ik ben verantwoordelijk voor het leveren, installeren en indiceren van anti-decubitus hulpmiddelen voor cliënten in de regio Brabant. Als een cliënt bedlegerig is of langdurig in een rolstoel zit kan het voor komen dat de huid pijn doet of rood is. Een zeer vervelende situatie. Onze rol is om de cliënt gerust te stellen, een inventarisatie te maken van de zorgbehoefte, het best passende AD-hulpmiddel in te zetten en bruikbare adviezen te geven terpreventie van decubitus.Wij komen als verpleegkundigen gelukkig vaak in de situatie terecht, waarin we onze ervaringen kunnen delen. Goede voorlichting over decubitus blijft namelijk van groot belang.”
“Tijdens een medische anamnese worden belangrijke gegevens opgenomen om tot een goede afweging te komen. En zo het juiste hulpmiddel te verstrekken. Naast het indiceren dragen wij ook zorg voor de levering van het anti-decubitus matras, zitkussen en/ of wigkussen. We nemen graag de tijd om de installatie van hetanti-decubitus hulpmiddelte verzorgen en geven uitgebreid uitleg over het gebruik. Is deze kennis niet aanwezig op de zorgafdeling, dan delen we graag onze expertise! Want het op een juiste manier inzetten van het AD-hulpmiddel vergroot de kans op herstel aanzienlijk.”
Decubitus behandelen doen we samen!
“Wanneer decubitus wordt ontdekt dient men meteen de nodige maatregelen te nemen. Extra aandacht is nodig voor het anti-decubitus hulpmiddel, de voeding en lighouding van de cliënt. De verpleegkundige van Q Care werkt nauw samen met specialisten om een geschikt behandelplan voor decubitus op te stellen dat o.a. een klinische interventie, toepassing wisselhouding en de inzet van het anti-decubitus hulpmiddel bevat. Wij maken gebruik van verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden de pijn kunnen verlichten. Denk hierbij aan eentraagschuimmatras,luchtwisselmatrasof hetLow Air Loss-systeem.De laatste 2 genoemde categorieën zijn matrassystemen die dynamisch de druk verdelen doormiddel van een luchtpomp.” Vertelt Lutein in dit interview.
STOP decubitus met dé gratis Q Care decubituslens!
Samen stoppen we decubitus! Doorligwonden worden geclassificeerd op basis van de diepte van weefselbeschadiging. Met de decubituslens van Q Care is het mogelijk om druk uit te oefenen op de huid en tegelijkertijd te observeren of de huid wit gedrukt kan worden of niet. Bij de aanwezigheid van decubitus categorie 1 zal de roodheid niet verdwijnen, waardoor er sprake is van een drukplek. Vraag hieronder degratis decubituslensaan en help mee decubitus te stoppen!