Podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’
Zorg voor zorg
Q Care, opgericht in 2001, is gespecialiseerd in decubituszorg en medische hulpmiddelen. Het bedrijf biedt innovatieve oplossingen voor de behandeling van complexe wonden, met een sterke focus op patiëntzorg en kwaliteit.
Na een skiongeluk in 2017 besefte oprichter Cees Vermeer dat hij het stokje moest overdragen, niet alleen voor de continuïteit van het bedrijf maar ook voor debetrokken medewerkersen klanten. In 2024 nam zijn zoon Roderick Vermeer de leiding over. Waarom werd Roderick de beoogde opvolger? Waarin verschillen Cees en Roderick in hun stijl van leidinggeven? En wat is de drijvende kracht achter dit familiebedrijf? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’.
Anderen lezen ook:
Organische groei in leiderschap
Het was na een skiongeluk dat Cees Vermeer tot het besef kwam dat hij moest nadenken over de toekomst van Q Care.
“Op dat moment drong het tot me door dat er meer geregeld moest worden voor de continuïteit van het bedrijf en de mensen die al jaren loyaal met ons meebouwen,” vertelt Cees.
Dit bracht de opvolging van het familiebedrijfin een stroomversnelling, waarbij zijn zoon zich steeds actiever begon in te werken. Roderick waardeert de ruimte die hij kreeg om geleidelijk zijn rol te vinden binnen het bedrijf.
“Deze aanpak heeft me geholpen om de organisatie beter te leren kennen en mijn eigen stempel te drukken,” zegt hij. “Dat ik eerst parttime bij Q Care betrokken was naast mijn werk bij een multinational, gaf mij de tijd om zowel bij te dragen aan het bedrijf als om het werk van mijn vader te observeren.”
De juiste persoon
Het besluit om het familiebedrijf voort te zetten met Roderick als leider was niet vanzelfsprekend. Roderick heeft twee zussen die ook interesse hadden in detoekomst van het bedrijf,en een externe adviseur begeleidde het proces om een eerlijke keuze te maken.
“Er is zorgvuldig gekeken naar ieders rol en de kwaliteiten die nodig waren om Q Care verder te brengen. In samenspraak kwamen we tot de conclusie dat ik de juiste persoon was om de leiding op me te nemen, maar open communicatie was hierin cruciaal.” Vertelt Roderick.
Deze transparante aanpak hielp de familie om de overgang soepel te laten verlopen.
“We wilden ervoor zorgen dat de keuze eerlijk voelde voor iedereen, en dat is belangrijk in een familiebedrijf,” voegt Cees toe.
Nieuwe aanpak voor de volgende generatie
Roderick brengt een andere leiderschapsstijl naar Q Care dan zijn vader in de jaren ervoor deed. Waar Cees een aanpak van controle en direct leiderschap gewend was, hecht Roderick meer belang aan samenwerking en eigenaarschap binnen het team.
“Ik wil zaken meer gezamenlijk oppakken en verantwoordelijkheid delen,” legt Roderick uit. “Mijn vader moest veel zelf doen in de beginjaren van het bedrijf. Nu is de organisatie groter en kunnen we die verantwoordelijkheid beter spreiden.”
Cees erkent dat het tijd is om los te laten, al blijft dat een uitdaging.
“Na 25 jaar intensieve betrokkenheid is het lastig om alles los te laten,” geeft Cees toe. “Maar ik probeer me aan mijn rol als adviseur te houden en Roderick de ruimte te geven.”
Cees blijft wekelijks beschikbaar als klankbord, maar ziet erop toe dat de dagelijkse leiding echt bij zijn zoon ligt.
Familiebedrijf als fundament van identiteit en waarden
Q Care zet zich in om een positieve impact te maken in de zorgsector, en dat is ook wat Roderick drijft.
“In mijn vorige carrière zag ik dat winst vaak het hoofddoel was,” zegt hij. “Maar bij Q Care draait het om zorg en lange termijn impact. We investeren in onze visie en zijn niet bang om middelen in te zetten voor langdurige verbeteringen.”
Cees deelt deze filosofie en beschouwt het familiebedrijf als het fundament van zijn identiteit en waarden.
“Als familiebedrijf kijken we naar de lange termijn. We willen iets betekenen voor onze cliënten en de maatschappij,” vertelt hij.
Dit vertaalt zich ook naar het ondersteunen vanmaatschappelijke initiatievenen lokale projecten, wat de betrokkenheid van Q Care bij de gemeenschap versterkt.
Langetermijnvisie als drijvende kracht
Voor Roderick is de toekomst van Q Care duidelijk: blijven innoveren in dewondzorgen langdurige relaties opbouwen met klanten en medewerkers.
“We zijn al tien jaar bezig met de ontwikkeling van een specifiek wondzorgproduct,” legt hij uit. “In een andere omgeving was dit project misschien al gestopt, maar wij geloven erin en investeren door.”
Met Roderick aan het roer blijft Q Care trouw aan zijn visie op zorg, innovatie en familiebanden. Door geleidelijke opvolging, sterke communicatie en een gedeelde passie voor de zorgsector, bouwt Q Care verder aan een toekomst waarin familiewaarden en kwaliteit voorop staan. Luister hieronder de gehele aflevering met Cees en Roderick Vermeer.
Nu en voor toekomstige generaties
“De zorg is gewoon een gave branche. Het bedrijf heeft heel veel mogelijkheden en ik ben er trots op dat ik het werk van Cees mag continueren. Natuurlijk wel op mijn eigen manier. Met mijn persoonlijke visie op de huidige maatschappij en de zorg. Dit doe ik gelukkig niet alleen, maar met een mooie club specialisten, medewerkers en partners om mij heen. Als 2e generatie van eenfamiliebedrijfvoel ik mij extra verantwoordelijk voor de wereld om ons heen, nu en voor toekomstige generaties. Deze langetermijnvisie maakt het bedrijf nogduurzamereninnovatiever.Met oog voor de toekomstige zorg van morgen! Daarnaast zijn we écht betrokken met onze klanten en denken we actief mee met het toegankelijker enbetaalbaardermaken van de zorg. Samen kunnen we écht het verschil maken. Daar geloof ik in!” Vertelt Roderick.
Ook samenwerken aan duurzame zorg?
Als familiebedrijf zijn we al bijna 25 jaar gespecialiseerd in het verlenen van decubituszorg i.c.m. een breed assortiment aan AD-hulpmiddelen. Door met een decubitusverpleegkundige fysiek aan het bed van de cliënt een medische anamnese af te nemen, kunnen we direct dé beste decubituszorg aanbieden. Daarnaast blijven we de cliënt volgen met periodieke herindicaties, waardoor we zorgmedewerkers ontzorgen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Met als gevolg dat de kwaliteit van leven van de cliënt wordt verhoogd en collectieve zorgkosten beperkt. Wil je weten hoe we voor jou organisatie op een duurzame manier kosten kunnen besparen? We helpen je graag verder.
Over de podcast
In de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ duiken we in de wereld van succesvolle familiebedrijven. Familiebedrijven zijn cruciaal voor Nederland: zij vergroten de economische stabiliteit en zijn goed voor 1 op de 3 banen. Hierdoor zijn ze waardevol voor de Nederlandse economie en de eigen regio. Met deze serie vragen we aandacht voor familiebedrijven en geven we een inkijkje.
Nick Waterman stelt de vragen die je zelf niet kunt stellen. Abonneer je nu op de podcast ‘Bloedband & Bedrijfsvoering’ en wees als eerste op de hoogte van nieuwe afleveringen.