NIEUWSOVERZICHT

Iedereen verdient de beste zorg en een spoedig herstel. Complexe wonden en doorliggen staan dat herstel in de weg en verminderen het welzijn van cliënten. Daarom biedt Q Care wond- en decubituszorg van de allerhoogste kwaliteit. Onafhankelijk, gecertificeerd en volledig vergoed.

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie

Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care wond- en decubituszorg uw professionele partner. Als familiebedrijf zorgen wij voor het optimaal welzijn van mensen die te maken hebben met de preventie en behandeling van doorligwonden en complexe wonden. Dit doen we voor bewoners in zorginstellingen, verpleeghuizen of instellingen voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking.

Totale wond- en decubituszorg

Q Care uit Oisterwijk is al ruim 20 jaar gespecialiseerd in de preventie van doorligwonden. Onze gediplomeerde verpleegkundigen en consulenten zijn actief door heel Nederland. We indiceren, behandelen én monitoren (complexe) wonden en decubitus. Tevens dragen wij zorg voor de levering van anti-decubitus matrassen, zitkussens, wigkussens en hielbeschermers. Wij zorgen voor het optimaal welzijn van mensen en daarom nemen we graag de tijd om bij u thuis de installatie van het anti-decubitus hulpmiddel te verzorgen. Ook geeft een van onze specialisten uitgebreid uitleg over het gebruik.

De rol van de decubitusverpleegkundige

“Ik werk 3 jaar als decubitusverpleegkundige bij Q Care wond- en decubituszorg. We zijn met ons bedrijf actief door heel Nederland en mijn regio is Zeeland en Zuid-Holland. We indiceren, behandelen en monitoren (complexe) wonden en decubitus. Daarnaast ben verantwoordelijk voor het contact bij de mensen thuis en bij zorginstellingen op locatie. Hierbij gaat het vaak om een indicatie of een herindicatie, maar ik kom ook langs voor storingen aan het AD-hulpmiddel. Met mijn kennis probeer ik het juiste matras of zitkussen te leveren, daarna verzorg ik de opvolging. Hoe gaat het met een wond? Voldoet het geleverde systeem nog? Ontwikkelingen stem ik regelmatig af met externe zorgprofessionals zoals o.a. ergotherapeuten of wijkverpleegkundigen.” Vertelt Steven – Decubitusverpleegkundige bij Q Care wond- en decubituszorg in dit interview.

“Na 2 dagen bellen wij altijd even na om vragen te beantwoorden en te evalueren of het geadviseerde systeem aan de wensen voldoet. Omdat een situatie na verloop van tijd kan veranderen, maken wij telkens na 3 maanden een vervolgafspraak om te beoordelen of het geleverde hulpmiddel nog steeds past bij het welzijn van de cliënt.” 

Decubituspreventie en behandeling

“Er is veel mogelijk als het gaat om decubituspreventie! We maken gebruik van verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Op deze manier kunnen we de genezing bevorderen. Op basis van ons advies bepalen wij welk systeem geschikt is voor de cliëntsituatie en doorligwond. Omdat wij heel goed begrijpen dat u de regie wilt houden over uw eigen leven, mag u meebeslissen over de keuze van het anti-decubitus hulpmiddel dat bij u wordt ingezet.”

“Het is belangrijk om bij de eerste symptomen meteen actie te ondernemen. Daarnaast zijn er dingen die u zelf kunt doen tegen de preventie van doorligplekken.”

  • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag;
  • Zorg voor een goede lichamelijke hygiëne en voorkom een schrale huid;
  • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
  • Beweeg regelmatig en draag schoenen die uw voeten beschermen;
  • Zorg voor een gladde onderlaag zonder kreukels op bed;
  • Verander regelmatig van houding als u bedlegerig of stoelgebonden bent;
  • Zorg voor een goed matras dat extra druk op bepaalde plekken voorkomt;

“Bij goede wond- en decubituszorg speelt hygiëne ook een zeer belangrijke rol! Onze matrassen worden volledig automatisch gereinigd en gedesinfecteerd in een daarvoor speciaal voor Q Care ontwikkelde professionele wasstraat. We komen graag langs voor een vrijblijvende kennismaking waarin we onze expertise met u delen en de specifieke behoefte voor uw zorginstelling bespreken.

Hoe wij decubituspreventie beter maken!

“Q Care deelt graag haar kennis op het gebied van decubituszorg. Door onze jarenlange ervaring herkennen onze verpleegkundigen de symptomen tijdig. We kunnen u ondersteunen met advies om doorliggen te voorkomen of het verergering van doorligwonden voor te blijven. Om de beste zorg te kunnen bieden, streven wij naar het zo kort mogelijk houden van onze reactietijd. Wij begrijpen dat indien er een (ander) anti-decubitus hulpmiddel nodig is, u hier niet lang op kunt wachten. We onderzoeken of er mogelijkheden zijn om na verloop van tijd af te gaan bouwen met het geleverde anti-decubitus hulpmiddel. Het is namelijk van belang om zo lang mogelijk uw actieve leefstijl te stimuleren. We dragen zorg voor een snelle reparatie of omruiling van het AD-hulpmiddel als deze niet meer naar behoren werkt. Onze visie op zorg is daarom ook: Welzijn voor iedereen.”

Interview met Steven
Decubitusverpleegkundige | Q Care wond- en decubituszorg
Op onze website vertelt Steven graag meer over zijn rol bij Q Care.

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naast gespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care wond- en decubituszorg uw professionele partner. Als familiebedrijf zorgen wij voor het optimaal welzijn van mensen die te […]

Lees verder

AD-matras tegen doorliggen

Doorliggen voorkomen Dé landelijke specialist in totale wond- en decubituszorg Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitusverpleegkundigen indiceren, behandelen en monitoren (doorlig)wonden. Ook levert Q Care anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners […]

Lees verder

Samenwerking met de ergotherapeut

Ergotherapie is zorg op maat Wist u dat er jaarlijks zo’n 400.000 Nederlanders te maken hebben met complexe wonden? Hierbij kun je denken aan ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus ook wel doorligwonden genoemd. Tegenwoordig krijgen ergotherapeuten steeds vaker te maken […]

Lees verder