NIEUWSOVERZICHT

Iedereen verdient de beste zorg en een spoedig herstel. Complexe wonden en doorliggen staan dat herstel in de weg en verminderen het welzijn van cliënten. Daarom biedt Q Care wond- en decubituszorg van de allerhoogste kwaliteit. Onafhankelijk, gecertificeerd en volledig vergoed.

Duurzame oplossingen voor decubituspreventie

Is een anti-decubitus matras te hergebruiken?

Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus of ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet adequaat en professioneel worden behandeld kan dit zeer pijnlijk en levensbedreigend zijn voor de cliënt.

Wat verstaan we onder decubitus?

Decubitus is de medische naam voor doorliggen en is de beschadiging van de huid en/of onderliggend (bind)weefsel als gevolg van druk en/of schuifkrachten op de huid en een verminderde bloeddoorstroming in een bepaald deel van het lichaam. Decubitus ontstaat veelal bij botuitsteeksels. Risicoplekken zijn de stuit, heupen, hielen, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Decubitus (doorliggen) ontstaat door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Door deze druk worden bloedvaten afgeknepen waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het (bind)weefsel onder de huid kunnen komen. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd, en voedingsstoffen/ zuurstof worden aangevoerd naar de huidcellen waardoor er beschadiging van het weefsel ontstaat. De huid en het onderliggende weefsel kunnen dan gaan afsterven waardoor er een wond verschijnt.

Hoe ontstaat een verhoogd risico op decubitus?

  • Verminderde mobiliteit waardoor je niet meer regelmatig van houding verandert (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
  • Verminderde doorbloeding;
  • Verminderd eten of drinken;
  • Stoornissen aan de gevoelszintuigen;
  • Vochtige huid (b.v. incontinentie).

Decubitus komt voor bij mensen die veel op bed liggen. Deze doorligwonden vereisen speciale aandacht. Wanneer het preventief en tijdig gesignaleerd wordt, kan de ontwikkeling van een ernstige wond voorkomen worden. Als familiebedrijf is Q Care wond- en decubituszorg sinds 2001 gespecialiseerd in het herkennen, behandelen en verzorgen van zowel decubitus als complexe wonden. Deze vragen om een specialistische, zorgvuldige en intensieve behandeling. Wij werken op basis van een zorgvuldig samengestelde dienstverlening, zodat we onze expertise op maat kunnen inrichten, naar behoefte van zowel de cliënt als zorginstelling. Welzijn voor iedereen is daarin de centrale gedachte. Om hierin maximaal succesvol te zijn worden we ondersteund door Q Care Service & Producten en Q Care Academie.

Wat is een anti-decubitus matras?

Wanneer je langdurig of blijvend in bed moet blijven (bedlegerig) is een goed anti-decubitus matras (AD-matras) noodzakelijk. Het is dan ook belangrijk dat het lichaam regelmatig van houding veranderd zodat er zuurstofrijk bloed door de bloedvaten van de huid kan blijven stromen. Een goed drukverlagend matras en/ of kussen voorkomt langdurige druk op een plaats op het lichaam. Dit kan gerealiseerd worden via speciale anti-decubitus traagfoam matrassen of met anti-decubitus luchtwisseldruk systemen die veelal ook een bijbehorende pomp hebben. Deze wisseldruk (luchtmatras) systemen bieden effectieve drukvermindering en verdeling over het lichaam voor decubituspatiënten met beperkte of ontbrekende mobiliteit.

Door de veranderende druk in de verschillende luchtbanen worden de lichaamsdelen tijdelijk belast en ontlast en daarmee ook de bloedcirculatie bevorderd. De keuze voor welk type AD-matras wordt bepaald door een gespecialiseerd decubitus verpleegkundige van Q Care. Deze “Q Care werkwijze” is uniek. Dit gaat op basis van een medische anamnese inclusief bijbehorende CBO risicolijst die direct aan het bed bij de cliënt plaatsvindt! Deze klinische blik in combinatie met de decubitusscore (categorie van decubitus) en locatie van de decubituswond bepalen uiteindelijk de keuze voor het best passende AD-matras.

Decubituspreventie; Hoe wij kwalitief, hoogwaardig en duurzaam een anti-decubitus matras hergebruiken?

Hoe worden bij Q Care anti-decubitus matrassen gereinigd voor duurzaam hergebruik? Q Care zet zijn anti-doorlighulpmiddelen in volgens de laatste landelijke protocollen. Zo voldoen onze hulpmiddelen altijd aan de geldende kwaliteitsnormen en functionele eisen. Daarom reinigen en desinfecteren we onze hulpmiddelen altijd conform de internationale standaarden ISO 13485 voor medische hulpmiddelen. Kwaliteit, hygiëne en het optimaal elimineren van bacteriën staan hierin centraal. Zo garanderen wij ook daadwerkelijk dat al onze hulpmiddelen schoon zijn en duurzaam hergebruikt kunnen worden. De matrassen worden volledig automatisch gereinigd en gedesinfecteerd in een daarvoor speciaal voor Q Care ontwikkelde professionele wasstraat. De matraspompen worden gereinigd en vervolgens technisch gecontroleerd en opnieuw gekalibreerd. Na het reinigen en desinfecteren worden de matrassen weer samengevoegd met de pompen en worden de complete systemen onderworpen aan een technische inspectie.

Cliënten kunnen bij ons rekenen op een hoogwaardig en hygiënisch anti-decubitus matras. Voordelen van een anti-decubitus matras hergebruiken? Door het hergebruik van hulpmiddelen, zorgen we bovendien dat de allerbeste producten voor iedereen binnen handbereik zijn. Tegelijkertijd dragen we bij aan betaalbaar houden van de wond- en decubituszorg. Welke overigens bij de meeste zorgverzekeraars onderdeel is van de basiszorg.

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naast gespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care wond- en decubituszorg uw professionele partner. Als familiebedrijf zorgen wij voor het optimaal welzijn van mensen die te […]

Lees verder

AD-matras tegen doorliggen

Doorliggen voorkomen Dé landelijke specialist in totale wond- en decubituszorg Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitusverpleegkundigen indiceren, behandelen en monitoren (doorlig)wonden. Ook levert Q Care anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners […]

Lees verder

Samenwerking met de ergotherapeut

Ergotherapie bij decubitus is zorg op maat Wist u dat er jaarlijks zo’n 400.000 Nederlanders te maken hebben met complexe wonden? Hierbij kun je denken aan ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus ook wel doorligwonden genoemd. Tegenwoordig krijgen ergotherapeuten steeds vaker […]

Lees verder