Samenwerking met de ergotherapeut
Ergotherapie bij decubitus is zorg op maat
Wist u dat er jaarlijks zo’n 400.000 Nederlanders te maken hebben met complexe wonden? Hierbij kun je denken aan ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Tegenwoordig krijgen ergotherapeuten steeds vaker te maken met cliënten met decubitus of een verhoogd risico op decubitus. Ergotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van decubitus, met name bij het inzetten van de juiste hulpmiddelen. Q Care werkt, als landelijke specialist in AD-hulpmiddelen, nauw samen met deze ergotherapeuten om het welzijn van cliënten te verbeteren.
Waarom werken ergotherapeuten graag met ons samen?
Dedecubitus verpleegkundigenvan Q Care indiceren én monitoren (complexe) wonden en decubitus. Tevens dragen wij zorg voor de levering van het juiste anti-decubitus matras of zitkussen. Ook nemen we graag de tijd om de installatie van het anti-decubitus hulpmiddel – direct aan het bed – te verzorgen. Zo ontzorgen wij de ergotherapeut en heeft blijft er meer tijd over voor échte zorg! Omdat de zorgsituatie na verloop van tijd kan veranderen, stemmen wij periodiek met de ergotherapeut af om te beoordelen of het geleverde hulpmiddel nog steeds past bij de cliënt. Dat is de kracht van Q Care!
Wat is de rol van de ergotherapeut?
De ergotherapeut adviseert en traint de cliënt in zijn dagelijkse activiteiten, zodat deze zoveel mogelijk taken weer zelfstandig uit kan voeren en blijft bewegen. Ergotherapie is bedoeld voor mensen die ten gevolge van langdurige ziekte, handicap of een geestelijke en/ of lichamelijke beperking problemen ondervinden bij het uitvoeren van elementaire activiteiten! De ergotherapeut stelt op basis van de problemen en mogelijkheden een passendbehandeltrajectop. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de cliënt en zelfredzaamheid. Daarnaast is de ergotherapeut het aanspreekpunt voor de mantelzorger, huisarts, verpleegkundige of fysiotherapeut.
Ergotherapie & decubitus
De ergotherapeut maakt bij een cliënt met een verhoogde kans op decubitus een inventarisatie van de factoren waardoor decubitus ontstaat. Eet de client genoeg? Wat is de zit- en of lighouding? Is er sprake van incontinentie? Hoe is de doorbloeding van de drukplek? Uiteindelijk leidt dit tot een advies over de ideale lig- en/of zithouding en de juiste AD-hulpmiddelen die de ontwikkeling van een ernstige wond moeten voorkomen. Het voorlichten en adviseren van de familieleden en de verpleegkundige van de zorgorganisatie is meestal een vast onderdeel van de behandeling, omdat deze personen een belangrijke rol spelen in depreventieen genezing van decubitus.
Het inzetten van de juiste AD-hulpmiddelen
Een anti-decubitus matras wordt vergoed uit de basisverzekering! De ergotherapeut kan helpen bij de aanvraag van de hulpmiddelen. Er is namelijk veel mogelijk als het gaat omdecubituspreventie!We maken gebruik van verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Op deze manier kunnen we de genezing bevorderen. In overleg met de ergotherapeut bepalen wij welk systeem geschikt is voor de cliëntsituatie. Hierbij kun je o.a. denken aan zitkussens, wigkussens, hielbeschermers en AD-matrassen.
Q Care draagt met zorg bij aan het optimaal welzijn van mensen
De aandacht voor ‘de medemens’ staat bij ons centraal. Q Care biedt een totaalpakket op het gebied van wond- en decubituszorg. Dat doen we vanuit de gedachte dat iedereen de allerbeste zorg verdient. Naast getrainde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste hulpmiddelen. Verder delen wij onze kennis met zorgprofessionals en instellingen. Tot slot kunnen cliënten rekenen op een hoogwaardig en hygiënisch anti-decubitusmatras. Door het hergebruik van hulpmiddelen, zorgen we er bovendien voor dat deze voor iedereen binnen handbereik zijn. Zo dragen we bij aan een toegankelijke en betaalbare zorg.
Herken decubitus met dé Q Care decubituslens!
Een decubituslens is een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals omdecubitus classificatie categorie 1goed te kunnen beoordelen. Een decubituslens maakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Indien menniet tijdig een decubitus categorie I signaleert,kan er ook niet met de preventie worden gestart in de vorm van het verminderen van druk- en schuifkrachten. Met als gevolg verergering van de decubitussituatie, die voor de cliënt vervelende implicaties kunnen hebben. Voor een zorgorganisatie vertaalt het gebrek aan preventie zich in oplopende kosten en een hogere werkdruk voor zorgpersoneel. Vraag vandaag nog dé gratis Q Care decubituslens aan.