NIEUWSOVERZICHT

Iedereen verdient de beste zorg en een spoedig herstel. Complexe wonden en doorliggen staan dat herstel in de weg en verminderen het welzijn van cliënten. Daarom biedt Q Care wond- en decubituszorg van de allerhoogste kwaliteit. Onafhankelijk, gecertificeerd en volledig vergoed.

AD-matras tegen doorliggen

Doorliggen voorkomen

Dé landelijke specialist in totale wond- en decubituszorg

Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitusverpleegkundigen indiceren, behandelen en monitoren (doorlig)wonden. Ook levert Q Care anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners in zorginstellingen. Roderick Vermeer startte in 2018 bij het bedrijf dat zijn vader Cees oprichtte, en vertelt graag meer over hoe dit familiebedrijf op basis van een zorgvuldig samengestelde dienstverlening doorliggen voorkomt.

Doorliggen voorkomen door kwaliteit

“Mijn vader richtte begin jaren negentig Elan Healthcare op. Een bedrijf dat onder andere sta-op rolstoelen verstrekt namens zorgverzekeraars en nog steeds deel uitmaakt van ons familiebedrijf. Vanuit Elan Healthcare leverden we ook anti-decubitus zitkussens en matrassen. Voornamelijk speciale hulpmiddelen die doorliggen voorkomen. Mijn vader verbaasde zich erover dat deze hulpmiddelen niet vanuit de functionele behoefte van een cliënt werden ingezet, en dat er geen (kwalitatieve) opvolging plaatsvond. Met als gevolg dat anti-decubitus hulpmiddelen niet adequaat werden ingezet en vaak snel werden afgeschreven of ergens werden weggestopt in een magazijn. Hierover is hij eind jaren negentig met verzekeraars in gesprek gegaan en zij vroegen hem toen om een integraal zorgmodel te ontwikkelen. Dit resulteerde erin dat mijn vader in 2001 een bedrijf in AD-matrassen is gestart, waar kwaliteit voorop staat. Op deze manier maken we de totale wond- en decubituszorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.”

Preventie en duurzaamheid

“Kwaliteit leveren we door de inzet van gespecialiseerde decubitusverpleegkundigen, die op basis van een medische anamnese direct merkonafhankelijk het beste functionele hulpmiddel installeren bij een cliënt. Elke drie maanden gaan ze opnieuw langs voor een herindicatie. Zo helpen we het ontstaan of verergering van doorligwonden voorkomen. Bovendien reinigen en desinfecteren we onze hulpmiddelen in onze eigen professionele wasstraat, en zorgen we voor (technisch) onderhoud waardoor duurzame inzetbaarheid en kwaliteit gewaarborgd blijven.” Nieuwsgierig naar hoe wij onze matrassen duurzaam inzetten?

Kans op doorliggen voorkomen

“Doorliggen ontstaat door langdurige druk of schuifkrachten op één plaats. Hierdoor worden bloedvaten afgeklemd waardoor er onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen bij de huid en het weefsel onder de huid kunnen komen. Daardoor kunnen afvalstoffen niet goed afgevoerd worden en ontstaat een beschadiging van het weefsel. Doorligplekken komen vaak voor bij bedlegerige patiënten (langdurig in bed of rolstoel). Onze organisatie is gespecialiseerd in het preventief signaleren en behandelen van deze doorligplekken.”

“Wat is onze werkwijze? Wij verlenen totale wond- en decubituszorg in combinatie met diverse (merkonafhankelijke) hulpmiddelen. Als onze decubitusverpleegkundigen worden ingeschakeld nemen deze bij de cliënt een anamnese af. Ze adviseren op het gebied van wondbehandeling, voeding en zetten het juiste AD-hulpmiddel in ter preventie van decubitus. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het AD-hulpmiddel. Na 2 dagen bellen wij altijd even na om vragen te beantwoorden en te evalueren of het geadviseerde systeem aan de wensen voldoet. Omdat een situatie na verloop van tijd kan veranderen, maken wij telkens na 3 maanden een vervolgafspraak om te beoordelen of het geleverde hulpmiddel nog steeds past bij het welzijn van de cliënt. Het is overigens zo dat we landelijk werken en dat we systemen direct kunnen leveren vanuit onze regionale centrales.”

Van Nestlé naar Q Care

“Ik wilde me eerst buiten Q Care ontwikkelen en werkte bijna tien jaar bij Nestlé, waar ik in verschillende functies mijn rugzak vulde voor de toekomst. Toen mijn vader een ski-ongeluk kreeg, drong het besef door bij de familie dat we een verantwoordelijkheid hadden voor de toekomst van het bedrijf en onze medewerkers. In 2018 sloot ik naast mijn baan eens per twee weken aan bij het managementteam van Q Care. Dat beviel van beide kanten goed. In 2020 maakte ik definitief de overstap en werd ik onderdeel van het managementteam. Mijn primaire taken binnen het bedrijf hebben te maken met Business Development. Het is de bedoeling dat ik het bedrijf in de nabije toekomst zal overnemen en succesvol ga voortzetten!”

“Ik kan mij nog goed mijn eerste bijbaantje bij Q Care herinneren. Ik was als vakantiehulp medeverantwoordelijk voor de reiniging- en desinfectie van de AD-hulpmiddelen. Maar ook het wegbrengen en ophalen van de AD-matrassen hoorde bij mijn taken. Een mooie tijd, waarbij ik al op jonge leeftijd mocht ervaren hoe het is om met zorg en aandacht het welzijn van mensen te verbeteren! Inmiddels is het bedrijf naar c.a. 60 medewerkers gegroeid en flink geprofessionaliseerd. Ons doel is om gezien te worden als de autoriteit op het gebied van wond- en decubituszorg. We hebben de beste mensen in dienst en via onze Q Care Academie leiden we ook mensen op. Zo hebben we recent de Q Care E-Learning gelanceerd. Een online opleidingsplatform voor de zorgprofessional omtrent de wond- en decubituszorg. We delen als organisatie graag onze kennis om zo de specifieke behoefte voor onze cliënten en zorginstellingen in kaart te brengen.”

Neem contact op via 013 522 06 06 of mail naar info@qcare.nl. Dan kijken we samen naar de potentiële gezondheidswinst binnen uw organisatie! Doorliggen voorkomen doen we samen! Onze visie op zorg is daarom ook: Welzijn voor iedereen.

Interview met Roderick Vermeer
Business Developer & tweede generatie | Q Care wond- en decubituszorg

Wellicht ook interessant?

Introductie Q Care E-Learning

Verbeter de effectiviteit van opleiden! Met onze modules leert u stap voor stap, in een moderne online omgeving, complexe wonden en decubitus nog beter te herkennen, te beoordelen en te behandelen. Met praktijkgerichte informatie, heldere animaties en een praktische wondtraining is deze online opleiding onmisbaar voor zorgprofessionals en zorgorganisaties. De Q Care E-Learning is ontwikkeld […]

Lees verder

Doorligwonden vereisen speciale aandacht

Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij bieden praktische wond- en decubituszorg aan elke cliënt die daar behoefte aan heeft. Naast gespecialiseerde wond- en decubitusverpleegkundigen, zorgen wij ook voor de juiste ­hulpmiddelen! Van […]

Lees verder

Sterk in decubituspreventie

Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in aanmerking voor de vergoeding van een anti-decubitus hulpmiddel, dan is Q Care wond- en decubituszorg uw professionele partner. Als familiebedrijf zorgen wij voor het optimaal welzijn van mensen die te […]

Lees verder

AD-matras tegen doorliggen

Doorliggen voorkomen Dé landelijke specialist in totale wond- en decubituszorg Q Care is als familiebedrijf al ruim 20 jaar gespecialiseerd in totale wond- en decubituszorg. Onze eigen decubitusverpleegkundigen indiceren, behandelen en monitoren (doorlig)wonden. Ook levert Q Care anti-decubitus hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij cliënten thuis of bij bewoners […]

Lees verder

Samenwerking met de ergotherapeut

Ergotherapie bij decubitus is zorg op maat Wist u dat er jaarlijks zo’n 400.000 Nederlanders te maken hebben met complexe wonden? Hierbij kun je denken aan ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel mensen last van decubitus ook wel doorligwonden genoemd. Tegenwoordig krijgen ergotherapeuten steeds vaker […]

Lees verder