Waarom is decubitus preventie onze kracht?
Ontzorgen op het gebied van decubitus preventie!
Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast hebben veel oudere mensen last van decubitus, ook wel bekend als doorligwonden. Wanneer deze niet professioneel worden behandeld kan dit zeer pijnlijk en levensbedreigend zijn voor de cliënt.
Anderen lezen ook:
Wat verstaan we onder decubitus preventie?
Decubitus is de medische naam voor doorliggen en ontstaat door aanhoudende druk- en of schuifkrachten op één bepaalde plek op het lichaam. De huid en het onderliggende weefsel kunnen dan door een slechte doorbloeding gaan afsterven waardoor er een wond verschijnt.Decubitusontstaat veelal bij botuitsteeksels. Risicoplekken zijn de stuit, heupen, hielen, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd.Decubitus preventie is van vitaal belang om deze potentieel ernstige en pijnlijke aandoening te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke preventieve maatregelen:
- Regelmatig van houding veranderen: Voor bedlegerige patiënten is het essentieel om elke twee uur van positie te veranderen. Dit helpt om de druk op bepaalde lichaamsdelen te verminderen en doorbloeding te bevorderen.
- Een juiste (lig)houding: Zorg ervoor dat patiënten in een goede, evenwichtige houding worden gepositioneerd. Gebruik eventueel kussens of speciale hulpmiddelen om de druk op bepaalde gebieden te verminderen.
- Kwalitatief hoogwaardige matrassen: Zorg voor drukverdelende matrassen die de druk op de huid verminderen en de bloedcirculatie bevorderen.
- Huidverzorging: Houd de huid schoon en droog. Vermijd overmatig wrijven of schuren van de huid, vooral bij het verplaatsen van de patiënt.
- Voeding en hydratatie: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet en voldoende hydratatie om de huidgezondheid te bevorderen.
- Controle en beoordeling: Voer regelmatig controles uit op de huid om eventuele tekenen van roodheid, zwelling of beschadiging te detecteren. Vroegtijdige identificatie kan helpen om snel actie te ondernemen.
- Beweging en actieve levensstijl: Moedig beweging en activiteit indien mogelijk aan. Dit helpt de doorbloeding te stimuleren en vermindert de kans op doorligwonden.
- Educatie en training: Zorgverleners, zorgprofessionals en familieleden moeten worden opgeleid over decubituspreventie en de juiste zorg voor bedlegerige patiënten.
- De beste AD-hulpmiddelen: In sommige gevallen kunnen speciale AD-hulpmiddelen, zoals anti-decubitus matrassen, speciale kussens, hielbeschermers en wigkussens nuttig zijn om het risico op doorligwonden te verminderen.
Het is belangrijk om decubitus preventie serieus te nemen. Vooral bij kwetsbare personen, zoals ouderen, mensen met een beperkte mobiliteit of mensen met medische aandoeningen. Een combinatie van bovengenoemde preventieve maatregelen kan helpen om doorligwonden te voorkomen.
Dé landelijke specialist in decubitus preventie
Wij willen een actieve bijdrage leveren aan hetduurzaam, toegankelijkenbetaalbaarhouden van de zorg. Ons doel is om samen de zorgkosten te verlagen en de kennis en vaardigheden van zorgprofessionals te vergroten. Dit doen we door kennisoverdracht, opleiden en door alsflexibele schilmet organisaties samen te werken en deze kwalitatief te ontzorgen bij decubituszorg en de levering van de beste hulpmiddelen. Zo kunnen wij zorginstellingen en cliënten thuis – via de zorgverzekeraar – ondersteunen met onze eigen gespecialiseerde verpleegkundigen en een uitgebreid aanbod aan anti-decubitus matrassen. Met als doel meer aandacht voor decubitus preventie!
De meerwaarde van een anti-decubitus matras!
Er zijn verschillende typen anti-decubitus matrassen die specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist de druk- en schuifkrachten op het lichaam kunnen verminderen.Anti-decubitus matrassenworden ingedeeld inactieve enreactieve systemen.Actieve systemen hebben een elektrisch aangedreven pomp die luchtcellen in het matras afwisselend opblazen en leeg laten lopen. Reactieve systemen zijn gemaakt van speciale typen traagschuim die zich naar het lichaam van de patiënt vormen. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen bepalen o.a. aan de hand van diverse factoren, zoals de zorg rondom het bed, de gewenste maatvoering van het matras, lengte, gewicht, overige ziektebeelden, onderliggend lijden en de ernst van de doorligwond welk anti-decubitus matras het meest geschikt is voor de cliënt.
Wat is de unieke toegevoegde waarde van Q Care?
Wat ons uniek maakt is dat onze eigen wond- en decubitus verpleegkundigen optimaal kijken naar de zorgsituatie van de cliënt. Door een zorgvuldige anamnese van onze verpleegkundige, die ook de installatie van het AD-systeem verzorgt, heeft de zorgmedewerker meer tijd over voor andere zorgtaken. Daarnaast blijven we de cliënt monitoren en kunnen we met onzeeigen verzamelde datavroegtijdig decubitus signaleren en starten met de behandeling. Zo vergroten we het welzijn van de cliënt en kunnen overige betrokken partijen hun zorgverlening met goed gevolg inpassen of zelfs afschalen. Ook blijkengevolgkostenop het gebied van wondverbandmaterialen, behandelingen en nazorg vele malen minder te zijn bij passende (preventieve) decubituszorg van Q Care. Door steeds meer samen te werken kunnen organisaties de toenemende vraag naar zorg en het tekort in zorgpersoneel aan en blijft de kwaliteit gewaarborgd.
Waarom decubitus preventie onze kracht is?
U zoekt een expert indecubitus preventie?Q Care zorgt voor een flexibele schil rondom zorgorganisaties als het gaat om decubituszorg. Wij zijn daarin de specialist. Met de juiste mensen, expertise, hulpmiddelen en opleidingen. We streven naarintegrale kwaliteitsverbetering(in heel de keten) waardoor de totale kosten van een ziektebeeld lager worden en cliënten gelijktijdig de voordelen van de verbeterde zorg ervaren. Onderdeel van deze strategie is waar mogelijk een verschuiving te realiseren van curatieve inzet naar preventieve inzet.