Het Verpleeghuis van de Toekomst

Het groeiende personeelstekort en de toenemende vergrijzing leggen een enorme druk op zorgmedewerkers in de verpleeghuiszorg. Het tekort aan zorgmedewerkers neemt toe, tot naar schatting 117.000 mensen in 2030. Een deel van de huidige zorgmedewerkers gaat met pensioen en door de hoge werkdruk verlaten veel zorgmedewerkers de zorg. De situatie dreigt onhoudbaar te worden en het is duidelijk dat verandering nodig is om dit te voorkomen. Er is daarom een (extra) versnelling nodig op het gebied van zorginnovaties.


“We sluiten de handen ineen om een perspectief voor de verpleeghuiszorg te realiseren.”


Wij zijn wij trots om deel uit te maken van het project ‘Het Verpleeghuis van de Toekomst’. Samen met vooraanstaande autoriteiten in Nederland werken wij aan het verpleeghuis van de toekomst, waarin data en innovatie een cruciale rol spelen. We sluiten de handen ineen om een perspectief voor de verpleeghuiszorg te realiseren. Daarbij staan de zorgmedewerkers en de bewoners centraal, omdat deze zich (weer) kunnen richten op het persoonlijke contact en de zorgvraag van de individuele bewoners. Zij hoeven zich minder met administratieve taken, onverwachte incidenten en overbodige controles bezig te houden.

Doel

De beoogde resultaten van het project zijn:

  1. Drie predictiemodellen ontwikkelen en succesvol demonstreren, voor (I) valrisico, (II) doorliggen en (III) verandering van het zorgzwaartepakket;
  2. Regionale ketenpartijen samenbrengen;
  3. Het (West-)Brabantse ecosysteem voor innovatie in de verpleeghuiszorg versterken.

Hiermee draagt dit project bij aan het realiseren van de gezondheidstransitie: de overgang naar
een efficiënter zorgsysteem waar mensen gezonder en gelukkiger oud worden.

OPZuid

Zuid-Nederland heeft met het EFRO-programma 2021-2027 (OPZuid) de ambitie uitvoering te geven aan de RIS3-prioriteiten en zo de regionale kracht op economie, ondernemerschap en innovatie te benutten en te versterken, met maatschappelijke én economische impact als doel. Dit houdt in: bijdragen aan innovatieve oplossingen op vijf grote maatschappelijke transities die in Zuid-Nederland én mondiaal spelen en marktpartijen in staat stellen (inter)nationale marktkansen te benutten. De vijf transities – energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid – sluiten aan op de Green Deal en Europees en nationaal innovatiebeleid.

Technologische kennis is belangrijk om tot doorbraken te komen, maar op zichzelf niet voldoende. De uitdaging is om de technologische én niet-technologische kracht van Zuid te benutten, door samenwerking binnen de regio maar juist ook over regiogrenzen heen. Het decor van dit project is West-Brabant, omdat deze regio hierin voorop loopt en er al een levendig ecosysteem bestaat van waaruit marktpartijen en kennisinstellingen aan innovaties voor de verpleeghuiszorg werken. De innovatie die de projectpartners met dit project willen realiseren, bouwt daarop voort.

Deelnemende partners

Het consortium dat de predictiemodellen gaat ontwikkelen bestaat uit een combinatie van een aantal technologieleveranciers in de verpleeghuiszorg (Momo, Q Care, en Kinetic Analysis), innovatieve verpleeginstellingen (tanteLouise en Avoord), kennisinstellingen (Tilburg University, Fontys Hogeschool en de Technische Universiteit Eindhoven) en een Brabantse innovatienetwerkorganisatie (MindLabs).