DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is uw leverancier voor dé beste AD-hulpmiddelen.

Wat is decubitus categorie 4?

Decubituswonden worden geclassificeerd op basis van dediepte van weefselbeschadiging.Bij decubitus categorie 4 is er sprake van verlies van een volledige weefsellaag met blootliggend bot, pezen of spieren zichtbaar. Op bepaalde delen kan wondbeslag of een korst aanwezig zijn. Vaak is er tevens sprake van ondermijning en tunnelvorming.

De diepte van deze categorie varieert per locatie. De neusbrug, het oor, het achterhoofd en de enkel hebben geen subcutaan weefsel. Hierdoor kan decubitus op deze plekken oppervlakkig zijn. Decubitus Categorie 4 kan zich op andere lichaamsdelen uitbreiden in de spieren en/- of ondersteunende structuren (bijvoorbeeld fascia, pees of gewrichtskapsel), waardoor gemakkelijk osteomyelitis (botontsteking) ontstaat. Blootliggend bot en/ – of spierweefsel is soms zichtbaar of direct voelbaar.

Decubitus categorie 4: verlies volledige weefsellaag

Decubitus categorie 4 is de meesternstige vorm van doorliggen.Hier is niet alleen de volledige huidlaag verdwenen, maar zijn ook de onderliggende weefsels aangedaan. Spierweefsel, pezen, en botten kunnen zijn afgestorven. Bij de behandeling kan volledig herstel als zeer lastig worden ervaren.

Ervaar het gemak van de Q Care decubituslens

DeQ Care decubituslensmaakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Het is een transparant, afgerond stukje kunststof met een diameter van ongeveer 5 cm. Met de decubituslens is het mogelijk om druk uit te oefenen op de huid en tegelijkertijd te observeren of de huid wit gedrukt kan worden of niet. Is er een witte vlek zichtbaar, daar waar je met het glaasje (decubituslens) op de rode plek drukt? Dan spreek je van wegdrukbare roodheid en is er dus géén sprake van decubitus! De decubituslens is compact en eenvoudig te hanteren. Vraag hem hieronder gratis aan!

Naam(Vereist)
Ter info: Heeft uw organisatie of afdeling behoefte aan meer dan één decubituslens? Neem dan contact met ons op via T: 013 522 06 06 of info@qcare.nl en we komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Behandeling van decubitus categorie 4

Ook bij decubitus categorie 4 (ook wel bekend als decubitus graad 4) geldt dat positioneren (ook wel genoemd wisselligging geven) het essentiële onderdeel is van de te nemen preventieve en curatieve maatregelen. Druk veroorzaakt door liggen of zitten op een bepaald deel van het lichaam kan resulteren in een aanhoudende vervorming van het zachte weefsel en uiteindelijk in ischemie en weefselbeschadiging van het aangedane gebied. Zorg ervoor dat de patiënt geen druk of schuifkrachten meer heeft op het beschadigde weefsel of de wond(en).

De frequentie, methode van herpositioneren en de houding moeten bepaald worden op basis van de beoordeling en evaluatie van de toestand van de patiënt. Hierbij moet er o.a. rekening gehouden worden met de ernst van het risico, de medische toestand, de toestand van de huid, het niveau van activiteit en mobiliteit, het comfort, het zorgplan en de karakteristieken van de onderlaag waar de patiënt op zit of ligt.

Deze wondproblematiek vraagt een multidisciplinaire aanpak. Zo is o.a. ook een diëtist betrokken bij deze zorg. Voor het herstel van deze wonden vraagt het lichaam om meer voedingsstoffen zoals b.v. eiwitten. Het is belangrijk dat een diëtist dit goed bespreekt met de patiënt, familie of zorgverlener. Om zo een passend voedingsplan op te kunnen stellen.

Decubitus categorie 4 staat ook ook wel bekend als decubitus graad 4. Herkent bovenstaande deze symptomen? Neem dan contact met ons op of vraag om een doorverwijzing bij uw zorgprofessional of huisarts.