DECUBITUS

Decubitus is een veelvoorkomende complicatie bij mensen die langdurig druk en/of schuifkracht ervaren op een bepaald stuk huid. Deze doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care is uw leverancier voor dé beste AD-hulpmiddelen.

Wat is decubitus categorie 3?

Decubituswonden worden geclassificeerd op basis van de diepte van weefselbeschadiging. Bij Decubitus categorie 3 is er weefselverlies over de volledige huidlaag. Subcutaan vet kan zichtbaar zijn maar bot, pezen en spieren liggen niet bloot. Wondbeslag kan aanwezig zijn maar verbergt niet de diepte van het weefselverlies. Ondermijning of tunnelvorming kunnen aanwezig zijn. De diepte van decubitus categorie 3 varieert per anatomische locatie. De neusbrug, het oor, het achterhoofd en de enkel hebben geen subcutaan weefsel en categorie 3 decubitus kan daarom oppervlakkig zijn. Daartegenover staat dat gebieden met een grote hoeveelheid vet extreem diepe decubitus categorie 3 kunnen ontwikkelen.

Decubitus categorie 3: verlies volledige huidlaag

Bij deze categorie decubitus is er schade aan alle huidlagen (opperhuid, lederhuid en subcutis), die door kan lopen tot aan het bindweefsel onder de huid. Hoe om te gaan met de behandeling van deze categorie? Belangrijk is om deze wonden nooit te onderschatten. Aan de buitenkant is niet altijd zichtbaar hoe het met het diepgaande onderliggende weefsel is gesteld. Soms lijkt de wond oppervlakkig, maar er is mogelijk meer beschadiging aanwezig. Binnen deze categorie bestaat er een kans dat door de ernst van de decubituswonden volledig herstel niet meer mogelijk is. Heeft u geen medische achtergrond? Dan is het verstandig om u te laten adviseren door een specialist van Q Care of uw huisarts.

Ervaar het gemak van de Q Care decubituslens

DeQ Care decubituslensmaakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Het is een transparant, afgerond stukje kunststof met een diameter van ongeveer 5 cm. Met de decubituslens is het mogelijk om druk uit te oefenen op de huid en tegelijkertijd te observeren of de huid wit gedrukt kan worden of niet. Is er een witte vlek zichtbaar, daar waar je met het glaasje (decubituslens) op de rode plek drukt? Dan spreek je van wegdrukbare roodheid en is er dus géén sprake van decubitus! De decubituslens is compact en eenvoudig te hanteren. Vraag hem hieronder gratis aan!

Naam(Vereist)
Ter info: Heeft uw organisatie of afdeling behoefte aan meer dan één decubituslens? Neem dan contact met ons op via T: 013 522 06 06 of info@qcare.nl en we komen graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Behandeling decubitus categorie 3

Positioneren – ook wel wisselligging genoemd – is een essentieel onderdeel van de te nemen preventieve maatregelen. Dit geldt zeker voor de behandeling van wonden decubitus categorie 3 (Ook wel bekend als decubitus graad 3). Druk veroorzaakt door het liggen of zitten op een bepaald deel van het lichaam kan resulteren in een aanhoudende vervorming van het zachte weefsel en uiteindelijk in ischemie en weefselbeschadiging van het aangedane gebied. Dus patiënten met verhoogde kans op decubitus, moeten altijd wisselhouding krijgen.

Patiënten met al bestaande decubitus op het sacrum of de billen dienen daarbij ook nog vaak bedrust te krijgen in combinatie met wisselligging. Zorg ervoor dat de patiënt geen druk of schuifkrachten meer ervaart op het aangedane weefsel of wond(en). De frequentie, methode van herpositioneren en de houding moeten bepaald worden op basis van de beoordeling en evaluatie van de toestand van de patiënt. Hierbij moet er o.a. rekening gehouden worden met de ernst van het risico, de medische toestand, de toestand van de huid, het niveau van activiteit en mobiliteit, het comfort, het zorgplan en de karakteristieken van de onderlaag waar de patiënt op zit of ligt.

Q Care levert op aanvraag en na het stellen van een indicatie diverse AD-hulpmiddelen. Hierbij kunt u o.a. denken aan AD-matrassen en/- of AD-zitkussens om de wonden sneller te laten genezen. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen u adviseren omtrent de wond- en decubitusbehandeling. Het behandelen van de decubituswonden is afhankelijk van de beoordeling via het WCS model of voor ervaringsdeskundigen via het TIME(S) model. Het toepassen van specifieke wondverbanden is dus altijd afhankelijk van deze beoordeling.

Decubitus categorie 3 staat ook ook wel bekend als decubitus graad 3. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met Q Care of vraag om een doorverwijzing bij uw zorgprofessional of huisarts.