WONDZORG

Q Care is gespecialiseerd in het behandelen en verzorgen van complexe wonden. We inventariseren, stellen een behandelplan op, verzorgen wonden en leveren wondverzorgingsmaterialen die zijn afgestemd op de behandeling. Zo zorgen wij voor uw welzijn.

Decubitus (doorliggen)

Decubitus wordt ook wel doorliggen genoemd. Doorligwonden ontstaan doordat de huid en/of het onderliggend weefsel te lang worden blootgesteld aan drukkrachten, of aan druk- in combinatie met schuifkrachten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u lang in dezelfde houding zit of ligt. De bloedvaten, die onder meer voedingsstoffen en zuurstof via het bloed vervoeren, worden belemmerd in hun functioneren. Daarnaast worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Als deze belemmering te lang voortduurt, beschadigt de huid en/of het weefsel daaronder en ontstaat er een wond. Zo’n wond -al dan niet open- wordt decubitus genoemd: een doorligwond.

Doorligwonden ontstaan meestal op een plek waar het bot een beetje uitsteekt, zoals bij het stuitje. Andere veelvoorkomende plekken zijn: de hielen, de zitknobbels, de ellenbogen, de schouders, de heupen en het achterhoofd.

Risicofactoren

Er zijn enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van decubitus:

  • Slechtere mobiliteit of een verminderde activiteit
  • Verminderd gevoel in de huid
  • Slechtere doorbloeding van de huid
  • Hogere leeftijd
  • Ongezond voedingspatroon, bijvoorbeeld ondervoeding
  • Droge huid met weinig vocht, of juist een te natte huid bijvoorbeeld als gevolg van incontinentie

Decubitus voorkomen

Om decubitus te voorkomen, is het belangrijk dat u regelmatig van houding verandert. Deze wisseling zorgt ervoor dat het risico op doorliggen afneemt. Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen, zoals een antidecubitusmatras en/of antidecubituszitkussen, die helpen om de druk over het hele lichaam te verdelen.