• Vochtletsel (IAD)

  Wat is incontinence associated dermatitis?

  Vochtletsel, ofwel Incontinence Associated Dermatitis (IAD), is een incontinentie-gerelateerde ontsteking van de huid. Dit wordt ook wel incontinentie dermatitis, incontinentie-geassocieerde dermatitis, incontinentie-uitslag, vochtletsel of luieruitslag (en zelfs luiereczeem) genoemd.
  Het is een vorm van huidletsel die ontstaat door irritatie door urine of ontlasting op de huid. IAD is te herkennen aan (forse) roodheid, ontvellingen, blaasjes of blaartjes. Ook kan de huid geïnfecteerd zijn met een schimmel.

  Oorzaken van incontinence associated dermatitis

  Door blootstelling van de huid aan urine en ontlasting door incontinentie is de huid kwetsbaarder voor beschadiging door schuiven of wrijving. Daarnaast wordt de zuurgraad van de huid hoger door de urine en ontlasting, waardoor de huid makkelijker stukgaat of geïnfecteerd raakt.

  Behandeling

  De oorzaak van Incontinence Associated Dermatitis ligt in het contact van de huid met urine of ontlasting. Daarom is het voorkomen of zoveel mogelijk beperken hiervan het allerbelangrijkst in de behandeling van deze wonden. Dat doet u door regelmatig naar het toilet te gaan en incontinentiemateriaal (inleggers, luiers) regelmatig te verschonen. Daarnaast kunt u twee keer per dag u onderlichaam wassen met producten die pH-huidneutraal zijn. Let op: dus niet met gewone zeepproducten. Zeep tast namelijk de zure beschermlaag van de huid aan die beschermt tegen het binnendringen van bacteriën. Als de huid te vaak wordt gewassen met een zeep die niet pH-huidneutraal is, wordt de huid minder zuur en daarmee kwetsbaarder voor bacteriën. Dit maakt de al aangetaste huid kwetsbaarder voor infecties en verslechtert de genezing van IAD.

  De behandeling van Incontinence Associated Dermatitis (IAD) is vaak een kwestie van een lange adem: de huid steeds opnieuw goed verzorgen, incontinentie zoveel mogelijk voorkomen of zo snel mogelijk verschonen en dit lang volhouden. Het onnodig dragen van incontinentiemateriaal werkt juist averechts. Dit moet u dus vermijden.

  Wat kunt u zelf doen?

  U kunt de huid op de stuit, billen en in de liezen goed schoonhouden, waarbij afdrogen met een schone handdoek erg belangrijk is. Regelmatig het toilet bezoeken helpt om te voorkomen dat uw huid lang in contact is met urine of ontlasting. Liever een keer te vaak naar het toilet, dan een keer te weinig.

  Daarnaast kunt u uw huid beschermen tegen de inwerking van urine of ontlasting met een barrièrecrème of huidbeschermingsproduct op basis van siliconen. Kies in overleg met uw zorgverlener of een decubitusverpleegkundige van Q Care één product en breng dit meerdere keren per dag aan. Lukt dit u niet zelf? Vraag uw zorgverlener dan om hulp.

  Ook helpt schoon, droog en glad beddengoed bij het voorkomen van decubitus (doorligplekken). IAD vergroot namelijk ook het risico daarop.

  Bespreek uw incontinentieklachten met uw huisarts of zorgverlener en zoek gezamenlijk naar passende oplossingen. Kijk hierbij ook naar de oorzaak van incontinentie, mogelijk zou u baat kunnen hebben bij een mictietraining om uw continentie te verbeteren.

  Als er vragen zijn over de behandeling van IAD, kan er contact op worden genomen met de wondconsulent van Q Care. In een volledig wondbehandelplan wordt een advies voor de juiste behandeling gegeven, maar wordt ook gekeken naar het decubitusrisico. Indien noodzakelijk kan Q Care een passend antidecubitus hulpmiddel indiceren en leveren.

  Nieuws en inspiratie...

  Doorliggen voorkomen

  Specialist in totale wond- en decubituszorg Q Care wond- en decubituszorg indiceert, behandelt en monitort (doorlig)wonden en levert hulpmiddelen die nodig zijn voor preventie en behandeling van complexe wonden bij...
  Lees meer

  Doorligwonden vereisen speciale aandacht

  Wat we doen om doorligwonden te voorkomen? Totale wond- en decubituszorg afgestemd op uw zorgorganisatie? Het familiebedrijf Q Care is een autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Wij...
  Lees meer
  doorligwonden-doorliggen-doorligplekken-voorkomen

  Sterk in decubituspreventie

  Welzijn door decubituspreventie Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En komt u in...
  Lees meer

  Duurzame oplossingen voor decubituspreventie

  Is een anti-decubitus matras te hergebruiken? Jaarlijks hebben ruim 400.000 Nederlanders te maken met complexe wonden: ulcus cruris (open been), diabetische voet, oncologische wonden, chirurgische wonden en skin tear. Daarnaast...
  Lees meer

  Videobellen met VCare Video Connect

  Alle te verrichten indicaties en herindicaties worden fysiek verricht door een van onze zorgprofessionals aan bed. Mocht de noodzaak zich voordoen - vanwege corona - om fysiek contact tot het minimum...
  Lees meer

  Maatschappelijk verantwoord ondernemerschap

  Computers inleveren voor Afrika! Wist u dat Q Care wond- en decubituszorg stichting Vraag & Aanbod Internationaal steunt in haar missie om de positie van kansarme mensen in Afrika te...
  Lees meer
  BEKIJK VIDEO E-LEARNING