• Vochtletsel (IAD)

  Wat is incontinence associated dermatitis?

  Vochtletsel, ofwel Incontinence Associated Dermatitis (IAD), is een incontinentie-gerelateerde ontsteking van de huid. Dit wordt ook wel incontinentie dermatitis, incontinentie-geassocieerde dermatitis, incontinentie-uitslag, vochtletsel of luieruitslag (en zelfs luiereczeem) genoemd.
  Het is een vorm van huidletsel die ontstaat door irritatie door urine of ontlasting op de huid. IAD is te herkennen aan (forse) roodheid, ontvellingen, blaasjes of blaartjes. Ook kan de huid geïnfecteerd zijn met een schimmel.

  Oorzaken van incontinence associated dermatitis

  Door blootstelling van de huid aan urine en ontlasting door incontinentie is de huid kwetsbaarder voor beschadiging door schuiven of wrijving. Daarnaast wordt de zuurgraad van de huid hoger door de urine en ontlasting, waardoor de huid makkelijker stukgaat of geïnfecteerd raakt.

  Behandeling

  De oorzaak van Incontinence Associated Dermatitis ligt in het contact van de huid met urine of ontlasting. Daarom is het voorkomen of zoveel mogelijk beperken hiervan het allerbelangrijkst in de behandeling van deze wonden. Dat doet u door regelmatig naar het toilet te gaan en incontinentiemateriaal (inleggers, luiers) regelmatig te verschonen. Daarnaast kunt u twee keer per dag u onderlichaam wassen met producten die pH-huidneutraal zijn. Let op: dus niet met gewone zeepproducten. Zeep tast namelijk de zure beschermlaag van de huid aan die beschermt tegen het binnendringen van bacteriën. Als de huid te vaak wordt gewassen met een zeep die niet pH-huidneutraal is, wordt de huid minder zuur en daarmee kwetsbaarder voor bacteriën. Dit maakt de al aangetaste huid kwetsbaarder voor infecties en verslechtert de genezing van IAD.

  De behandeling van Incontinence Associated Dermatitis (IAD) is vaak een kwestie van een lange adem: de huid steeds opnieuw goed verzorgen, incontinentie zoveel mogelijk voorkomen of zo snel mogelijk verschonen en dit lang volhouden. Het onnodig dragen van incontinentiemateriaal werkt juist averechts. Dit moet u dus vermijden.

  Wat kunt u zelf doen?

  U kunt de huid op de stuit, billen en in de liezen goed schoonhouden, waarbij afdrogen met een schone handdoek erg belangrijk is. Regelmatig het toilet bezoeken helpt om te voorkomen dat uw huid lang in contact is met urine of ontlasting. Liever een keer te vaak naar het toilet, dan een keer te weinig.

  Daarnaast kunt u uw huid beschermen tegen de inwerking van urine of ontlasting met een barrièrecrème of huidbeschermingsproduct op basis van siliconen. Kies in overleg met uw zorgverlener of een decubitusverpleegkundige van Q Care één product en breng dit meerdere keren per dag aan. Lukt dit u niet zelf? Vraag uw zorgverlener dan om hulp.

  Ook helpt schoon, droog en glad beddengoed bij het voorkomen van decubitus (doorligplekken). IAD vergroot namelijk ook het risico daarop.

  Bespreek uw incontinentieklachten met uw huisarts of zorgverlener en zoek gezamenlijk naar passende oplossingen. Kijk hierbij ook naar de oorzaak van incontinentie, mogelijk zou u baat kunnen hebben bij een mictietraining om uw continentie te verbeteren.

  Als er vragen zijn over de behandeling van IAD, kan er contact op worden genomen met de wondconsulent van Q Care. In een volledig wondbehandelplan wordt een advies voor de juiste behandeling gegeven, maar wordt ook gekeken naar het decubitusrisico. Indien noodzakelijk kan Q Care een passend antidecubitus hulpmiddel indiceren en leveren.

  Nieuws en inspiratie...
  31Jul

  Q Care Academy: wondzorg scholings- en kenniscentrum

  Wond- en decubituszorg zijn onderwerpen waar zorgprofessionals bijna dagelijks mee te maken krijgen. Q Care is specialist op het gebied van wond- en decubituszorg. Met ons gespecialiseerde en geaccrediteerde scholingsaanbod...
  Q Care Academy brochure
  19Jun

  Opnieuw ISO certifiering behaald!

  Q Care is al vele jaren gecertificeerd voor het Kwaliteits Management Systeem ISO 9001:2015 en ISO 13485:2016 (medische producten) waarin procedures en bewerkprocessen beschreven zijn. We vinden het belangrijk om...
  Lees verder
  28May

  In actie voor bewoners Lelie Zorggroep!

  Q Care heeft samen met diverse leveranciers van Lelie Zorggroep acht bezoekhoeken en een bezoekkar aangeschaft. Met een deel van de sponsors bezochten we – met inachtneming van de Coronamaatregelen...
  12May

  12 mei: Dag van de Verpleging!

  Onze extra waardering en dank aan alle mensen in de zorg die tijdens deze Coronacrisis hun werk doen, vaak onder uitdagende omstandigheden. In samenwerking met jullie proberen wij ook om...
  Lees verder
  26Mar

  Dagworkshop Decubitus & Positionering uitgesteld naar 1 en 6 oktober

  Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen om het Corona virus te bestrijden, zullen de geaccrediteerde dagworkshops Decubitus & Positionering bij Q Care in Oisterwijk, die gepland stonden op 28 mei...
  Lees verder
  Decubitus Verpleegkundige
  3Feb

  Vacature Decubitus Verpleegkundige

    Wil jij bijdragen aan het welzijn van mensen? Check dan onze vacature Decubitus Verpleegkundige, in diverse regio's in Nederland, op  www.werkenbijqcare.nl
  Lees verder