• Diabetische voet

  Een diabetische voet is een wond aan de voet van iemand met diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Als gevolg van diabetes is er vaak sprake van neuropathie, ischemie, of een combinatie van beide.

  Neuropathie

  Neuropathie is een verstoord of verminderd gevoel in de voeten. Hierdoor worden pijn, temperatuursverandering en druk minder goed of helemaal niet opgemerkt. Ook kunnen de spieren in de voet verzwakken, waardoor de vorm van de voet verandert. Dit komt omdat de voet- en teenbotjes anders gaan staan ten opzichte van elkaar.

  Ischemie

  Ischemie is een verstoorde bloedvoorziening die meestal wordt veroorzaakt door perifeer arterieel vaatlijden. Dit betekent dat er een vernauwing is in de kleine bloedvaten die het bloed aanvoeren. Hierdoor komt er te weinig bloed en zuurstof in het weefsel.

  Oorzaken van een diabetische voet

  Een diabetische voet ontstaat door druk, die vaak kleine en onschuldig ogende verwondingen tot gevolg heeft. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij het dragen van nieuwe of juist oude, schoenen, een teveel aan eelt of eelt dat verkeerd is verwijderd, een likdoornpleister, brandwonden, decubitus of een ontsteking van een nagelriem. Het zijn vaak verwondingen die te laat worden opgemerkt doordat mensen een slechter gezichtsvermogen hebben, pijn minder goed voelen of de voeten niet zelf kunnen controleren.

  Een diabetische voet behandelen

  Het behandelen van een diabetische voet vergt meer dan alleen wondzorg: er is een multidisciplinair team betrokken bij de behandeling. Het is belangrijk om een infectie te voorkomen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel ontregeld raakt. Cliënten met diabetes hebben een verhoogd risico op infecties, doordat witte bloedcellen – die de infectie bestrijden – minder goed bij de infectie kunnen komen. Bovendien is bij hen de wand van de bloedvaten stugger.

  Naast voorkomen van infecties is het belangrijk om de druk op de wond te verminderen en zo te voorkomen dat de wond groter wordt. Dit kan bijvoorbeeld door de voet van gips te voorzien.

  De bloedvoorziening van en naar de voeten wordt onderzocht en behandeld door een specialist. En een orthopedisch schoenmaker is nauw betrokken bij de behandeling, voor steunzolen of orthopedische schoenen.

  Wat kunt u zelf doen?

  Als u diabetes heeft is het belangrijk om uw voeten goed te verzorgen. Dit betekent dat u uw voeten dagelijks moet wassen met een pH-neutrale zeep en goed moet afdrogen. Maak geen gebruik van voetenbadjes: deze zorgen ervoor dat de huid sneller verweekt en verhogen het risico op een (schimmel)infectie en op brandwonden doordat te heet water wordt gebruikt.

  Ook moet u uw voeten goed controleren op wondjes of scheurtjes in de huid. Een pedicure die is gespecialiseerd in de behandeling van diabetische voeten kan uw nagels bijvoorbeeld knippen en eelt op een correcte manier verwijderen en behandelen.

  Het is belangrijk om goed passende schoenen te dragen en deze voordat u ze aantrekt altijd te controleren op steentjes, dubbelgevouwen randen of andere irriterende voorwerpen. Door een verminderd gevoel in uw voet merkt u dit anders waarschijnlijk niet op. We raden het sterk af om op blote voeten of sokken te lopen.

  Ontdekt u een wondje of blaar op uw voeten? Neem dan meteen contact op met uw huisarts of wondverpleegkundige om een goede behandeling te starten. Zij kunnen Q Care inschakelen voor specialistische zorg. Houd uw bloedsuikerspiegel goed in de gaten: het is immers mogelijk dat u geen koorts of andere symptomen krijgt als uw wond is geïnfecteerd. Dit merkt u dan aan een veranderde bloedsuikerspiegel.

  Nieuws en inspiratie...
  31Jul

  Q Care Academy: wondzorg scholings- en kenniscentrum

  Wond- en decubituszorg zijn onderwerpen waar zorgprofessionals bijna dagelijks mee te maken krijgen. Q Care is specialist op het gebied van wond- en decubituszorg. Met ons gespecialiseerde en geaccrediteerde scholingsaanbod...
  Q Care Academy brochure
  19Jun

  Opnieuw ISO certifiering behaald!

  Q Care is al vele jaren gecertificeerd voor het Kwaliteits Management Systeem ISO 9001:2015 en ISO 13485:2016 (medische producten) waarin procedures en bewerkprocessen beschreven zijn. We vinden het belangrijk om...
  Lees verder
  28May

  In actie voor bewoners Lelie Zorggroep!

  Q Care heeft samen met diverse leveranciers van Lelie Zorggroep acht bezoekhoeken en een bezoekkar aangeschaft. Met een deel van de sponsors bezochten we – met inachtneming van de Coronamaatregelen...
  12May

  12 mei: Dag van de Verpleging!

  Onze extra waardering en dank aan alle mensen in de zorg die tijdens deze Coronacrisis hun werk doen, vaak onder uitdagende omstandigheden. In samenwerking met jullie proberen wij ook om...
  Lees verder
  26Mar

  Dagworkshop Decubitus & Positionering uitgesteld naar 1 en 6 oktober

  Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen om het Corona virus te bestrijden, zullen de geaccrediteerde dagworkshops Decubitus & Positionering bij Q Care in Oisterwijk, die gepland stonden op 28 mei...
  Lees verder
  Decubitus Verpleegkundige
  3Feb

  Vacature Decubitus Verpleegkundige

    Wil jij bijdragen aan het welzijn van mensen? Check dan onze vacature Decubitus Verpleegkundige, in diverse regio's in Nederland, op  www.werkenbijqcare.nl
  Lees verder