• Acute (traumatische) wonden

  Traumatische wonden worden veroorzaakt door geweld van buitenaf, zoals contact met een scherp of stomp voorwerp, of door wrijving. Er zijn diverse soorten traumatische wonden.

  Penetrerende wonden – snijwonden

  Een snijwond ontstaat als de huid splijt doordat er in de huid is gesneden met een scherp voorwerp als een mes, glas of metaal. Snijwonden kenmerken zich door rechte en scherpe wondranden. De diepte van de wond kan variëren. U kunt een snijwond het beste uitspoelen onder de kraan zodat eventueel vuil wordt weggespoeld. Daarna kunt u de wond verbinden met een pleister. Soms kan het zijn dat de wond moet worden gehecht.

  Penetrerende wonden – splinterverwondingen

  Een splinterverwonding ontstaat als een klein, scherp voorwerp in de huid dringt. Denk hierbij aan een houtsplinter, een stukje glas of metaal. Soms kan het voorwerp achterblijven in de wond en moet dit verwijderd worden voordat de wond kan genezen. Achterblijvende voorwerpen kunnen namelijk een infectie veroorzaken. De meeste splinterverwondingen zijn oppervlakkig.

  Penetrerende wonden – steekwonden

  Een steekwond ontstaat wanneer de huid wordt doordrongen met een scherp of spits voorwerp, zoals een mes of een pin. De schade aan de oppervlakte van de huid is beperkt, maar de inwendige schade kan ernstig zijn. Er kan flink bloedverlies ontstaan. In sommige gevallen is het onverstandig om het voorwerp te verwijderen om meer bloedverlies te voorkomen.

  Penetrerende wonden – bijtwonden

  Een bijtwond ontstaat door een beet van een dier of mens. Hierbij is vaak het tandenpatroon herkenbaar in de wond. Afhankelijk van welk dier de bijtwond heeft veroorzaakt, kan het onderliggende weefsel ook inwendig fors beschadigd zijn. Een bijtwond is altijd geïnfecteerd, vanwege de bacteriën in de mond of bek. Daarom wordt deze wond altijd open gelaten. Vaak is een tetanusvaccinatie nodig, in sommige gevallen ook antibiotica.

  Schaafwonden

  Bij een schaafwond is een deel van de opperhuid verwijderd door een mechanische oorzaak. De huid schuurt over een ruw oppervlak. Dit kan bijvoorbeeld als u van uw fiets valt en met uw huid over het asfalt schaaft, of wanneer u van de trap valt. Schaafwonden zijn meestal oppervlakkig en genezen doorgaans binnen twee weken, mits er geen infectie optreedt. Heeft u een schaafwond? Reinig deze dan goed.

  Skin tears

  Een skin tear is een stuk huid dat is losgescheurd, meestal doordat een scherp voorwerp onder een bepaalde hoek de huid raakt. Skin tears zijn oppervlakkige, vaak pijnlijke wonden. Het kan zijn dat een deel van de losse huid is opgestroopt, waardoor een deel van de huid is omgekeerd en tussen de gezonde huid ‘ligt’. Een specialist kan deze huid terugleggen op de wond in de hoop dat het opnieuw terug zal groeien. Als dat niet het geval is, sterft deze huid af en zal de skin tear vanuit de wondbodem moeten genezen.

  Skin tears komen veel voor bij ouderen met een kwetsbare, droge huid. Ook het gebruik van corticosteroïden, zoals prednison, kunnen de huid dunner maken en daarmee het risico op skin tears vergroten.

  Chirurgische wonden

  Chirurgische wonden worden bewust gemaakt om een operatie uit te kunnen voeren. De huid en het onderliggende weefsel worden door een chirurg doorgesneden met een scherp, steriel mes. Na de operatie wordt de huid vaak gehecht met behulp van hechtingen of nietjes, die na ongeveer 7-12 dagen worden verwijderd. Meestal genezen chirurgische wonden goed: ze hoeven dan ook niet speciaal te worden verzorgd. Een gaasje kan het nalekken van de wond opvangen. Raakt de wond geïnfecteerd na de operatie, dan kan de wond opnieuw worden geopend. In dat geval spreken we van een postoperatieve wondinfectie: de wond moet vanuit de wondbodem genezen.

  Brandwonden zijn ook soorten acute wonden. Meer informatie hierover vindt u op de pagina brandwonden.

  Nieuws en inspiratie...
  31Jul

  Q Care Academy: wondzorg scholings- en kenniscentrum

  Wond- en decubituszorg zijn onderwerpen waar zorgprofessionals bijna dagelijks mee te maken krijgen. Q Care is specialist op het gebied van wond- en decubituszorg. Met ons gespecialiseerde en geaccrediteerde scholingsaanbod...
  Q Care Academy brochure
  19Jun

  Opnieuw ISO certifiering behaald!

  Q Care is al vele jaren gecertificeerd voor het Kwaliteits Management Systeem ISO 9001:2015 en ISO 13485:2016 (medische producten) waarin procedures en bewerkprocessen beschreven zijn. We vinden het belangrijk om...
  Lees verder
  28May

  In actie voor bewoners Lelie Zorggroep!

  Q Care heeft samen met diverse leveranciers van Lelie Zorggroep acht bezoekhoeken en een bezoekkar aangeschaft. Met een deel van de sponsors bezochten we – met inachtneming van de Coronamaatregelen...
  12May

  12 mei: Dag van de Verpleging!

  Onze extra waardering en dank aan alle mensen in de zorg die tijdens deze Coronacrisis hun werk doen, vaak onder uitdagende omstandigheden. In samenwerking met jullie proberen wij ook om...
  Lees verder
  26Mar

  Dagworkshop Decubitus & Positionering uitgesteld naar 1 en 6 oktober

  Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen om het Corona virus te bestrijden, zullen de geaccrediteerde dagworkshops Decubitus & Positionering bij Q Care in Oisterwijk, die gepland stonden op 28 mei...
  Lees verder
  Decubitus Verpleegkundige
  3Feb

  Vacature Decubitus Verpleegkundige

    Wil jij bijdragen aan het welzijn van mensen? Check dan onze vacature Decubitus Verpleegkundige, in diverse regio's in Nederland, op  www.werkenbijqcare.nl
  Lees verder