DECUBITUS BEHANDELEN MET AD-HULPMIDDELEN

Doorligwonden zijn pijnlijk en vereisen doorgaans langdurige en intensieve behandeling. Q Care levert in heel Nederland een breed assortiment aan (merkonafhankelijke) anti-decubitus hulpmiddelen.

Decubituspreventie met persoonlijke aandacht

Q Care is dé autoriteit op het gebied van wond- en ­decubituszorg in uw regio. Heeft u een doorligwond of het risico om decubitus te ontwikkelen? En wilt u gebruik maken van een uw anti-decubitus hulpmiddel? Wij werken nauw samen met uw thuiszorgorganisatie om doorliggen te voorkomen. We indiceren, behandelen decubitus én monitoren (complexe) wonden en doorligplekken in combinatie met het juist inzetten van AD-hulpmiddelen.

Wat zijn doorligwonden?

Decubitus of doorliggen is een beschadiging van de huid als gevolg van druk en- of schuifkrachten op de huid en een verminderde bloeddoorstroming in een bepaald deel van het lichaam. Decubitus ontstaat veelal bij bot- uitsteeksels. Risicoplekken zijn heupen, hielen, stuit, zitknobbels, ellebogen, schouderbladen of het achterhoofd. Doorligplekken ontstaan door aanhoudende druk op één plek op het lichaam. Wanneer het preventief en tijdig gesignaleerd en goed verzorgd wordt, kan de ontwikkeling van een ernstige wond voorkomen worden.

Verhoogd risico op decubitus door?

  • Een gebrek aan beweging (bedlegerig en/of rolstoelgebonden);
  • Een slechte doorbloeding;
  • Onvoldoende eten of drinken;
  • Een hogere leeftijd (de huid wordt dunner en kwetsbaarder);
  • Een vochtige huid (bijvoorbeeld door incontinentie).

Wat kunt u zelf doen?

  • Verander regelmatig van houding;
  • Zorg voor een goed matras dat extra druk op risicoplekken voorkomt;
  • Inspecteer uw huid minimaal één keer per dag, en zorg daarbij voor een goede lichamelijke hygiëne;
  • Drink voldoende water en eet gevarieerd, zoals vis, bonen, noten, zaden, eieren, kwark (eiwitrijk);
  • Zorg voor een gladde onderlaag (kreukvrij), en draag schoenen die uw voeten beschermen;
  • Controleer of risicoplekken pijnlijk zijn;
  • Schakel uw zorgverlener of thuiszorgorganisatie in voor informatie en advies;
  • Behandeling decubitus overlaten aan zorgprofessionals met kennis van wondzorg.

Behandelen decubitus met hoogwaardige AD-hulpmiddelen

Hoe behandelen wij decubitus? We maken gebruik van verschillende typenanti-decubitus matrassendie specifiek kunnen worden ingezet ter preventie, en andere die juist bij reeds ontstane doorligwonden kunnen verlichten. Om zo de genezing te bevorderen. Wij leveren diverse AD-hulpmiddelen zoalszitkussens, wigkussens, hielbeschermersenAD-matrassen.Wij zorgen voor het optimaal welzijn van mensen en nemen daarom graag de tijd om – direct aan het bed – de installatie van het AD-matras te verzorgen. Ook geven onze verpleegkundigen uitgebreid uitleg over het gebruik. Omdat wij heel goed begrijpen dat u de regie wilt houden over uw eigen leven, wordt u betrokken bij de keuze van het AD-hulpmiddel. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen zitten verspreid door heel Nederland, waardoor we ook bij u in de buurt decubituszorg kunnen leveren!

Behandelen van decubitus is ons specialisme!

Een AD zitkussen en- of AD-matras wordt vergoed uit de basisverzekering. We gaan direct aan de slag als u of uw zorgverlener een aanvraag doet bij Q Care. We ontzorgen u hierbij volledig! Q Care heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een overeenkomst om te mogen leveren. Omdat we de cliëntsituatie blijven volgen kunnen we snel anticiperen op vraagstukken en de kans op doorliggen voorkomen. Wij werken op basis van een zorgvuldig samengestelde AD dienstverlening, ingericht naar de behoefte van zowel de cliënt als van de zorginstelling. We indiceren, leveren en installeren hulpmiddelen. Waar nodig binnen 24-uur en zijn telefonisch 24/7 bereikbaar!

Herken decubitus met de Q Care decubituslens!

Een decubituslens is een handig hulpmiddel voor zorgprofessionals omdecubitus classificatie categorie 1goed te kunnen beoordelen. Een decubituslens maakt onderscheid tussen wegdrukbare en niet-wegdrukbare roodheid. Indien menniet tijdig een decubitus categorie I signaleert,kan er ook niet met de preventie worden gestart in de vorm van het verminderen van druk- en schuifkrachten. Met als gevolg verergering van de decubitussituatie, die voor de cliënt vervelende implicaties kunnen hebben. Voor een zorgorganisatie vertaalt het gebrek aan preventie zich in oplopende kosten en een hogere werkdruk voor zorgpersoneel. Vraag vandaag nog de gratis Q Care decubituslens aan.